Gå til sidens hovedinnhold

La oss samles for et bedre Moss!

Artikkelen er over 2 år gammel

Debatt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tonen i jernbanedebatten i Moss er ofte skarp. Vi tror årsakene til tonen og polariseringen er sammensatt. For det første er det mange som har måttet flytte under den massive rivingen i byen. Vi forstår at det smerter å oppleve at livsverket og barndomshjemmet rives. Det er lett å skjønne at det gjør noe med deg. For det andre er det mange personer med stor kunnskap i jernbanesaken som opplever at de ikke har vunnet fram med sine argumenter. Det å ikke vinne fram er imidlertid noe annet enn å ikke bli hørt, men det gjør sikkert like vondt. For det tredje har enkelte lokalpolitikere bidratt til å holde liv i ideen om omkamp. Om det har vært greit fram til nå, så er ihvertfall den tiden over.

Les også:

Les også

Fullt hus og frisk debatt på folkemøte om trafikk i Moss

Etter vår kronikk i Moss Avis 31. august har vi alle fått veldig mange positive tilbakemeldinger. Folk stopper oss på gata, vi har fått utallige meldinger og telefoner. Det kan virke som om folk er luta lei bråket om jernbanen og ikke minst at folk har gjennomskuet politikere som later som jernbanesaken ikke er avgjort. Vi har også fått negative meldinger fra folk som ikke synes vi tenker på det beste for Moss. Men vi synes selv vi gjør nettopp det. Vi ønsker å komme videre. Hovedbudskapet i kronikken var at vi mener at nå vet politikerne mer enn nok til å se at jernbanen blir bygget som planlagt, enten de vil eller ikke. Noen mener at det ikke er den beste løsningen som bygges, men det er den som kommer til å bli bygget, og det etter lovlig fattede vedtak. Vi underbygger også at den politiker som nå snakker om omkamp om trasevalg ikke lengre snakker mot bedre vitende. Han gjør det selv om han vet omkamp er umulig.

Les også:

Les også

Kan kvele jernbane-opprør i fødselen: Ap lukker ikke døra for Høyre

I kommentarfeltet i Moss Avis og på Facebook-siden til byens aksjonsgruppe mot valgte jernbaneløsning ser vi at innlegget oppfattes som et angrep på dem. Det er det selvsagt ikke. Vårt innlegg nevner ikke aksjonsgruppa med et eneste ord. Det handler ikke om dem. Innlegget er helt tydelig adressert til politikere i partiene som søker omkamp. Mens aksjonsgrupper skal tenke på sin egen sak, skal politikere tenke helhet for byen. Politikere fra disse partiene bærer derfor et spesielt ansvar for byen framover hvis de opprettholder ideen om at omkamp er mulig. Vi er redd for at det fører til unødig splid og undergraver tilliten til politikere, til fagmyndigheter og til kommunens administrasjon.

Les også:

Les også

Slik vil Bane NOR gjøre jernbaneutbyggingen i Moss sikker

Muligheten for omkamp er uansett over. Politisk ledelse i Samferdselsdepartementet, dvs samferdselsministeren, har gjort det klinkende klart at det er uaktuelt med utredning av noe annet enn valgte trase. Nå når dette er ugjendrivelig klart, trenger byen å gå videre. Det må bli slutt på hatprat og injurierende kommentarer. Her har vi alle et ansvar. Vi håper vi alle kan være enige i at man bør la argumentene tale for seg og unngå å sette merkelapper på andre. Slike karakteristikker hører ikke noe steds hjemme. Vi skjønner at kommentarene kommer fordi folk har vært gjennom mye, de har følt seg tråkka på, oversett, marginalisert. Vi sier ikke at de har blitt tråkka på, oversett og marginalisert, men vi tror enkelte har opplevd det sånn.

Nå er uansett kampen over, og vi har alle et ansvar for å gå videre. Alle politikere bør samles om hva man kan gjøre noe med heller enn det som det ikke er mulig å gjøre noe med. Partiene må jobbe for bygge opp igjen tilliten i folket, selv om de kanskje mener mistilliten er uberettiget.

Når ideen om omkamp er ryddet av veien, bør vi bruke kraften i opprøret til å lage en bedre by. Moss har en stor ressurs i aksjonistene. Hvilken annen by samler fulle hus i en endeløs rekke av byutviklingsdebatter før valget? La oss bruke denne kraften til å kjempe sammen om de prosjektene som det fortsatt ikke er for seint å gjøre noe med. La oss samles for et bedre Moss! Godt valg!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.