– Det er litt over to uker siden det ble innført, så det er litt for tidlig å si hva om dette er bra eller ikke.

Det sier leder for Utdanningsforbundet i Moss, Tommy Andre Christensen, når vi ber ham kommentere hvordan den leksefrie skolestarten i Moss har gått.

– Lærerne har brukt planleggingsdagene til å jobbe med leksefri rundt omkring på skolene. Men vi følger med så godt vi kan. Det viktigste er å gi skolene tid til å jobbe med dette. slik at man kommer i gang ordentlig. Det sier leder for Utdanningsforbundet i Moss, legger Christensen til.

I mai ble det altså besluttet at mosseskolene skal være leksefri fra august. Beslutningen vakte mange reaksjoner, blant annet fra opposisjonspolitikere og Utdanningsforbundet.

Nå som ordningen er innført, sier Christensen at det må gjøres riktig.

– Nå som leksefri er innført, er det viktigste at det gjennomføres på en ryddig og god måte. At dette ikke gjøres forhastet, sier han.

– For tidlig å si hvilken modell som er den beste

Etter en to år lang prøveperiode er også alle skolene i Horten kommune leksefrie fra og med denne høsten. Men som Moss Avis tidligere har skrevet, ser skoledagene i Horten nå litt annerledes ut enn i Moss.

Som en erstatning for lekser, har alle barneskolene i Horten et kvarter lenger skoledag hver dag. Dette kvarteret skal benyttes til lesing. På ungdomsskolene i Horten har man valgt å opprettholde leksehjelpsordningen.

– Skolene i Moss fokuserer også på lesing. Det er tilført omlag 30 prosent ekstra ressurser på skolene for å fokuserer på lesing. I tillegg til å bedre skolebibliotekene. Men å si at modellen Horten har valgt, eller den Moss har valgt er bedre, er for tidlig å si, sier Christensen.

Både Moss kommune og Utdanningsforbundet er enige i at ordningen må evalueres.

– Det jeg er opptatt av er at vi skal bruke litt tid på dette prosjektet og analysere når den tid kommer. Så skal vi i Utdanningsforbundet ha en god og bred prosess i vår organisasjon. Vi forventer også at arbeidsgiver gjennomfører en bred prosess slik at alle blir hørt denne gangen, sier Christensen og legger til:

– Det viktigste nå er å bruke tiden til å lage en ordentlig opplegg og gjøre undervisningen god og interessant for elevene. Dessuten må vi sørge for å gi god informasjon til foreldre og foresatte, og det vet jeg at skolene har stort fokus på nå.

Bildeserie

Her er årets førsteklassinger i Moss

Bildeserie

Førsteklassefotografering i Råde, Våler og Hobøl

Bildeserie

Førsteklassefotografering i Vestby