Gå til sidens hovedinnhold

Trivelige tjukkaser

Artikkelen er over 8 år gammel

LEDER:

Tjukkasgjengen som startet i Moss feier over landet. Nærmere 13.000 mennesker er nå medlem av en tjukkasgjeng og det finnes 187 slike turgjenger, eller chaptere, som det heter. Initiativtaker til det hele var altså Jan Ellefsen fra Moss.

Sjokket ved at badevekta viste skremmende høye sifre var det tjukkasspiren. Løping ble for tøft, forteller Ellefsen, noe han også formidlet på Facebook. Han fikk med seg en annen mossing, Janne Ødegaard, og dermed var tjukkasgjengen i gang for alvor.Hver eneste dag er det flere som melder seg på dette lavterskeltilbudet. På tjukkasbloggen fortelles det at det fra 1. mars har kommet til over 400 nye medlemmer, hver dag. Fra 1. til 15. mars har antall turgjenger økt med 43 prosent og antall medlemmer med 48 prosent. Det er bare å ta av seg hatten.

Samtidig forteller det noe om at vi ønsker denne typen lavterskeltilbud. Muligheten til å få mosjon til en lav kostnad, i et trivelig sosialt miljø og uten å måtte planlegge altfor mye på forhånd. Det er bare å ta på seg tursko og klær.

Folkehelseperspektivet er uomtvistelig. En av dem som priser initiativet er NRKs treningskjendis, Yngvar Andersen. Nå trår han også til med et styrketreningsprogram laget for Tjukkasgjengene. Tirsdag 23. mars klokken 19.00 på Bytårnet skole går startskuddet for styrketreningen. Er du ute i mossedistriktet på ettermiddagstid, skal det mye til for ikke å treffe en tjukkasgjeng. Det er rett og slett veldig trivelig.

K-joggen var et lignende fenomen som startet på slutten av 70-tallet, begynnelsen av 80-tallet. Grupper av mosjonsinteresserte mennesker møttes med vester og løp en tur sammen. K-joggen holdt seg i mange, mange år. Fremdeles er det treningsgrupper med utspring fra denne joggebølgen som holder det gående.
Tjukkasgjengene er i denne sammenheng ferskinger. Det blir spennende å se om initiativtakerne makter å holde på grasrot-initiativet; lavterskeltilbudet som treffer alle. Mossingene som startet det hele, virker å ha et bevisst forhold til hvordan dette skal utvikles.

Vi gratulerer med suksessen så langt.

Tjukkasvettreglene er til å leve med for alle.