En svart dag for Våler

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev skrevet av Gunnar Svendsen

DEL

LeserbrevTorsdag 3.desember «vedtok» Våler formannskap å ikke innlede forhandlinger om en eventull sammenslåing med de øvrige kommunene i regionen. Frp stemte blankt med den begrunnelse at det var dårlig samarbeidsklima mellom kommunene. En av Sp`s mange begrunnelser for ikke å forhandle var at det kostet både å forhandle og å avholde folkeavstemming. Vedtaket blir sikkert mottatt med glede av alle de i Svinndal og ellers i kommunen som for enhver pris og uansett kostnader – økonomiske og moralske - vil at Våler skal bestå som egen kommune. Men for oss andre som har hatt tiltro til partienes valgløfte om innbyggermedvirkning gjennom en rådgivende folkeavstemming er det en svart dag. En svart dag for de som har trodd at de fleste kommunestyrerepresentantene i Våler er ærlige og redelige folk. En svart dag for alle de som har hatt tiltro til ordfører Reidar Kaabbel når han i forbindelse med lovnaden om folkeavstemming har uttalt «Jeg vil følge folket mitt». Nå viser det seg at dette kun har vært en taktisk uttalelse for å lure folk. «Folket mitt» er tydeligvis for ham kun den fjerdedelen av kommunens stemmeberettige som stemte på Sp ved siste valg.

LES OGSÅ: Er Våler Sp redde for å høre folks svar i en folkeavstemning?

Våler Sp har hele tiden hevdet at de er i mot en kommunesammenslåing og det er selvsagt helt legitimt, men det som ikke er legitimt er at de både skriftlig og muntlig har lovet Vålers innbyggere at de skulle få være med på å ta beslutningen om kommunens fremtid, uten at de har hatt til hensikt å følge opp lovnaden. På NRKs folkemøte i Våler før valget uttalte ordføreren: «Vi skal ta avgjørelsen våren 2016, da skal folket med». På det samme møtet sa både Dag Akselsen og Tom K. Otterbekk fra Ap at de gikk for folkeavstemming. Også Frp har i klartekst signalisert at de vil ha en folkeavstemming, senest på folkemøtet 26.november uttalte Arnfinn Linge: «Å velge hva som er riktig for folk i Våler synes jeg at dere skal være med på å bestemme.» Det som nå har skjedd bekrefter at det hele kun har vært et narrespill fra Senterpartiets side. Og dessverre så har også Ap og Frp valgt å slå følge.

Så kommer spørsmålet: Hvorfor dette narrespillet? Når det gjelder Sp er jeg rimelig sikker på at de tidlig bestemte seg for at de skulle gjøre alt de kunne for å unngå en kommunesammenslåing. De lever tydeligvis etter mottoet «Målet helliger midlene». Noe som var med på å gi partiet et meget godt resultat ved valget. Nå når de nærmest er blitt enerådende i kommunestyret tar de ikke sjansen på en folkeavstemming. Innbyggernes medvirkning er ikke lenger så viktig, egen makt og maktposisjoner er langt viktigere.

For Ap virker det som om de ikke vektlegger ærlighet og redelighet like høyt som verdien av å ha fått en utvalgsleder. Hva Frp faller ned på gjenstår å se. Når det gjelder spørsmål om troverdighet fortjener Krf s Brynjar Høydebraaten honnør for at han så klart har signalisert at han ikke vil løpe fra sitt løfte om en rådgivende folkeavstemming. Ordfører Kaabbel derimot avfeier alle som påpeker at det i Sp`s program står at spørsmålet om kommunesammenslåing må legges fram for innbyggerne til rådgivende folkeavstemming med «det er det som er retorikken». Hva han mener med det er like ullent som mye av det andre han serverer. Løftebrudd - ikke tale om! Det virker som han tror at hvis en usannhet blir gjentatt ofte nok blir det en sannhet til slutt. Det som er viktige for meg å få frem med dette innlegget er ikke om Våler fortsatt skal bestå som egen kommune eller bli en del av en større enhet i mosseregionen. Men å påpeke det narrespillet som innbyggerne i Våler har blitt utsatt for i regi av Senterpartiets ledelse. Aldrig tidligere har Vålers befolkning blitt utsatt for et slikt planlagt lureri som i dette spørsmålet om innbyggermedvirkning. Det snakkes om politikerforakt, den er klart ikke blitt mindre etter dette.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags