Gå til sidens hovedinnhold

- Det er ingenting som tilsier at det er bra for barn å ha hatt meslinger

Artikkelen er over 6 år gammel

Sølje Bergmann kunne like gjerne sagt det var bra for barn å ha hatt ebola, skriver Tommy Karlsen (Rikshospitalet) om barnevaksine-debatten.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sitt innlegg «Da barnesykdommer var bare barnematen» (Moss Avis 14. mars) stusser Øystein Kristiansen på hvor farlige barnesykdommene egentlig var og han forteller på en humoristisk måte om hvordan han selv hadde både meslinger og kusma som liten.

Man skal ikke ta humoristiske innlegg som dette altfor seriøst, men det er noen mennesker som avstår fra vaksinasjon fordi de feilaktig tror at disse barnesykdommene ikke er farlige.

Skuespilleren Sølje Bergmann har f.eks sagt at vi har meslinger for en grunn: «det er fordi barna skal gjennom det».

Det er ingenting som tilsier at det er bra for barn å ha hatt meslinger. Bergmann kunne like gjerne sagt det var bra for barn å ha hatt ebola.

Lite gjennomtenkte uttalelser som dette fester seg likevel hos noen.

- Meslinger er  farlig

Hvorfor vaksinerer vi mot barnesykdommer som melinger og kusma? Er det bare fordi vi vil unngå at barna våre blir syke i noen dager? Kristiansen hadde både meslinger og kusma som liten uten store problemer. Han ble litt syk, men det var det. Slik er det for de fleste, men ikke for alle.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til og den er farlig. Før meslingvaksinen kom i 1969 døde mellom 5 og 10 barn av meslinger hvert år i Norge.

Flere var det som fikk varig og alvorlig hjerneskade. Hos en del gravide førte meslinger til spontanaborter og for tidlige fødsler. Andre komplikasjoner var lungebetennelse, bronkitt og mellomørebetennelse.

Forskjellen på liv og død

Takket være vaksinen er meslinger nesten utryddet i Norge. Siste registrerte meslingdødsfall i Norge var, i følge Folkehelseinstituttet, i 1989. 5-10 døde barn er kanskje ikke et veldig høyt tall, men det er likevel 5-10 unødvendige dødsfall. På verdensbasis døde ca 150.000 personer av meslinger i 2013, mens vaksinen har forhindret 15.6 millioner dødsfall siden 2000 ifølge tall fra WHO. Dette forteller oss at meslinger er en farlig sykdom og at vaksinasjon er nødvendig for å unngå unødvendig død og lidelse.

Kusma er ikke like alvorlig som meslinger, men sykdommen kan føre til bl.a nedsatt befruktningsevne og varig døvhet hos noen få. Dette forhindrer man også ved vaksinasjon.

Tallene fra Moss bekymrer

«Færre barn vaksineres i Moss enn resten av landet» kunne vi lese i Moss Avis i februar. Dette er bekymringsfullt. Hvis vaksinedekningen blir lav risikerer vi å få et utbrudd av alvorlige sykdommer som meslinger. Det er ikke bare slik at vi beskytter oss selv når vi vaksineres, men vi beskytter også andre som ikke kan vaksinere seg p.g.a. sykdom eller allergier. Når mange nok er vaksinert vil ikke sykdommen kunne spre seg i befolkningen. Dette kalles flokkimmunitet.

Husker dere Nora?

På forsiden av Moss Avis tidlig i mars kunne vi lese om Nora på 11 år som ikke kan vaksineres fordi hun bruker medisiner som hemmer immunforsvaret.

Nora er derfor avhengig av flokkimmunitet for å være beskyttet. Heller ikke barn som får kreftbehandling kan vaksineres.

Disse barna har større risiko for alvorlige komplikasjoner fordi immunforsvaret er hemmet.

Det å vaksinere seg handler derfor ikke bare om å beskytte seg selv, men også om menneskesyn og solidaritet.

Tommy Karlsen
Avdeling for immuniologi og transfusjonsmedisin, og nasjonslat senter for stamcelleforskning ved Rikshospitalet i Oslo.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.