I dag er det en rettssak i Moss angående hundedrap som skjedde i sommer.

Det ble da funnet en hund som var bundet fast til et betongrør og dumpet fra en bru i Moss. Hunden var en omplasseringshund, som hadde blitt vanskjøttet av de første eierne.

Det var vsist bestemt at den skulle avlives, før siste eier fikk hunden. Det gikk ikke så lang tid før de også innså at avlivning måtte bli utfallet. Dessverre ble den avlivet ved drukning og ikke hos dyrlege. Eieren har innrømmet hendelsen og angrer veldig på det han utførte.

Saken har vakt mye sinne og ført til mye engasjement på sosiale medier og i media generelt. Få timer etter at en hunden druknet, dukket det opp en Facebook-gruppe som anklaget et identifisert samboerpar for hundedrapet, med navn og bilde.

Hundeeieren har fått over 100 drapstrusler i ettertid. Husvegger har blitt tagget ned med teksten «hundedreper» der hvor de trodde eieren bodde. Eieren har flyktet til et sted langt borte, uten innlagt vann og strøm. Han har måttet bytte navn, og lever et liv utenfor normal sosial standard, i frykt for drap og «hevnaksjoner».

Selv om dyrlegen koster en del kroner , så var det en veldig dårlig ide å avlive hunden på denne måten. Det er vi alle enige om, også hundeeieren.

Det som gjør meg bekymret er ikke at «gjerningsmannen» skal gjenta dette igjen, han kommer ikke til å slå i hjel en flue engang etter dette. Det som bekymrer meg er den massive bruken av hets, trusler og drapstrusler fra andre hundeeiere/venner. De kan hetse og komme med trusler og ødelegge et annet menneskets liv langt utover det en dom med eventuelt fengselstraff gjør.

De viser med sine ord og handlinger at de ikke er noe bedre selv, men gjerne tyr til hets og vold om mulig. I mine øyne så står mennesker høyere i verdi en dyr, selv om jeg også er glad i dyr. For meg virker det ut som om disse type hundeeiere/venner har en usunn holdning til dyr, som gjør at de blir noe virkelighetsfjerne i sine reaksjoner.

Det er dette jeg velger å kalle hundegalskap.

Men jeg tror de fleste hundeeiere er ordentlige mennesker som avholder seg fra å delta i slik hets i sosiale medier og i meldinger til eieren. Jeg ønsker altså ikke å generalisere alle hundeeiere til å være slike. «Gjerningsmannen» har alt «fått sin dom», langt mer en hva et lite fengselsopphold gir ham.

Når rettsaken er over, håper jeg politiet tar alle disse drapstruslene like alvorlig som hundedrapet. Denne type holdninger og måte å ytre seg på, er mye farligere og er et større samfunnsproblem, som må tas mer alvorlig i tiden fremover.