Byen på solsiden – der alle vil bo!

Drømmer: Svein Harald Røine tegner sitt eget scenario for fremtidens Moss.

Drømmer: Svein Harald Røine tegner sitt eget scenario for fremtidens Moss.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev skrevet av Svein Harald Røine

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Moss er Oslofjordens Nordstrand. Jeløy er Oslofjordens Bygdøy. Til sammen utgjør det Byen på solsiden. Ordføreren i Moss var stolt som ei høne, der hun opprømt som en nyforelsket ungpike mottok prestisjeprisen European Urban and Regional Planning Award for året 2036, ofte kalt byutviklingsprisenes Oscar.

Hun kikket rundt i den fullsatte salen i det prisbelønte signalbygget Solsiden Kulturhus. Kulturhuset hadde et amfiteater på det skrå taket som ble brukt til utendørs konserter og teaterforestillinger. Peer Gynt hadde blitt satt opp sist sommer og mottok fantastiske kritikker. Høydepunktet i forestillingen var da Mor Aase døde og de siste krampetrekningene til den blodrøde solnedgangen over Jeløy kastet sitt magiske lysskjær over scenen. – Hvordan klarte dere det? Hvordan klarte Moss dette kunststykket å gå fra å være en sjøside preget av konteinere og industri til å bli en prisbelønt fjordby? Journalisten fra NRK rettet mikrofonen mot ordføreren

– Der må vi nok takke alle de modige politikerne som sto ved et veiskille i 2016 for. Etter en svært betent prosess, hadde Høyre og Arbeiderpartiet mot nok til å snu i tolvte time. De fryktet at de ville tape ansikt, men ble hyllet som helter. I stedet for å satse på konteinerhavn til nærmere 1 milliard, satset de på å utvikle Moss til Byen på solsiden med masse livskvalitet. Journalisten humret.

– Ja, hvem hadde trodd at Moss kunne gå fra Mosselukta til Mossesola?

– Det er utrolig gøy. Det har blitt et case på alle merkevareskoler. Moss? Byen på solsiden og regionens slagord- Oslofjordens solside er begrep som ble løftet opp fra folkemunne og ble til de offisielle slagordene for Moss og regionen. – Vi er kanskje mest stolte av at Moss har blitt den mest attraktive byen å flytte til i Norge, etter Oslo. Dette har sikret store skatteinntekter til kommunen. I kjølvannet av stor tilflytning av kompetent arbeidskraft, har spennende næringslivs- miljøer fulgt etter. Nå arbeider det nærmere 1000 personer her nede i havneområdet. Det er noe annet enn de 60 arbeidsplassene som var tilknyttet konteinerhavnen da den beslagla hele 1,1 km (nesten 50%) av Moss bys kystlinje. Et stort pluss er at de togreisende ønskes velkommen av et vakkert og levende bymiljø fremfor en vegg med konteinere, ferjekai og en diger industribedrift slik som planen var.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken