Tollstasjonen på Jeløy har vært en godt bevart hemmelighet

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

DEBATTJeg satte nesten maten I halsen da denne overskriften lyste mot meg I fete typer i Moss Avis side to i dag. Tollstasjonen? Hva har rivningsfantomene der og gjøre? Den nye jernbanestasjonen skal da ikke gå i den retningen?

Etter å ha sett tre ganger til på bildet skjønte jeg at dette ikke gjaldt den pene røde mursteinsbygningen på østsiden av kanalen som er full av øl og pizza på disse tider, men en for undertegnede hittil ukjent bygning som hadde fungert som tollstasjon mellom Jeløy og Moss. Men det var lenge siden bøndene på Jeløy betalte toll for å få selge varene sine i Moss, og siden det simpelthen ikke var bruk for denne stasjonen lenger, hadde myndighetene, hvem nå det kunne være, bestemt at stasjonen skulle rives. På samme måte som skomakergården i sin tid ble revet siden skomakerne etter hvert forsvant.

Ifølge Moss Avis ble den gamle tollstasjonen fraktet på flåter fra Skallerød gård på Jeløy, og antas å være Jeløys eldste bygning. Eller rettere sagt har vært Jeløys eldste bygning, siden den nå har gått dit hvor gamle hus i Moss kommune, som står i veien for framskrittet, går.

Jeg stiller meg for øvrig noe tvilende til tollstasjonens status som eldst. Det er bl.a. noen bortgjemte hus i Sjøgata, der undertegnede gikk sine barnesko, som ligger godt an i den konkurransen. De ble for øvrig etter sigende også flyttet på flåter fra Vestfold-siden av fjorden.

Rivingen av tollstasjonen har vært forelagt byantikvaren som har vurdert det slik at den ikke var noe å ta vare på. Ættehistorielaget reagerer på at tollstasjonen skal rives uten at noen har tatt til orde for bevaring av bygningen. Men en forutsetning for å kunne reagere er at en vet hva som en skal reagere mot.

Tollstasjonen har vært en godt bevart hemmelighet. Avisene har ikke nevnt den. Så vidt jeg vet har det også vært tyst fra byantikvaren, enda en skulle tro at ønske om riving av Jeløys kanskje eldste hus burde legges fram for byens innbyggere til informasjon før det er for sent.

River et av de eldste husene i Moss: – Ingen har gjort noe for å redde «Grinda» 

Artikkeltags