– Vi rydder Oslofjorden for båtvrak. Det er det vi gjør, og det er bra, forteller daglig leder og eier av Kambo Marina AS, Ketil Svelland.

De opererer i hele Oslofjorden. Sammen med offentlige subsidier, utgjør støtte fra Handelens Miljøfond – som er bygget opp på avgiften som betales for hver plastpose man kjøper i butikken – inntektene til Kambo Marina AS. De henter vrakbåter i marinaer, naust og skjær uten kostnad for eier.

I løpet av 2022 har de, med sitt sjøgående utstyr og fire lektere, vært på flere oppdrag i Hvaler, Halden, Tønsberg og Tjøme.

Det er båtbransjen som står bak den årlige prisen «Blåere hav». Prisen er landsdekkende, og går til virksomheten som gir mest tilbake til naturen. Kunder, foreninger og andre virksomheter nominerer kandidatene.

I år gikk Kambo Marina AS til topps.

– Jobben vår bidrar til rensing av Oslofjorden. Vi klargjør fjorden til neste generasjon, begrunner Svelland.

**SE KAMBO MARINA AS FJERNE BÅTVRAK PÅ OVEN LENGER NEDE I SAKEN!**

Henter med helikopter

Eieren av selskapet forteller at det ikke blir mer aktivitet for virksomheten som følge av prisen.

– Men det er veldig hyggelig, sier han likevel.

Svelland forteller at tirsdagen går med til å hente en båt på Larkollen.

– Den har forurenset Oslofjorden, og ligger på Eldøya utenfor Larkollen. Vi har bestilt helikopter, og båtvraket blir hentet klokken 14.00, avslører han.

Kambo Marina AS henter vrak hele tiden, og har mange sunkne vrak på planen i nærmeste framtid.

– Vi må bare vente på at isen skal smelte for å komme til, sier Svelland.

**SE KAMBO MARINA AS FJERNE BÅTVRAK PÅ OVEN I RÅDE!**

Ser fremover

I slutten av desember informerte Moss Avis om at selskapet skal investere åtte millioner kroner i et splitter nytt lift-system som kan løfte 80 tonn. Det italienske systemet skal ha kommet i januar, og skal settes på en dokk som bygges på Kambo.

– Da blir vi det eneste firmaet i Norge som har muligheten til å løfte opp båtene og ta dem inn i vrakhallen, forklarte Svelland rundt juletider i fjor.

Nå fortsetter utbyggingen av anlegget. Kambo Marina AS planlegger for topp moderne lokaler med konferanserom, treningsstudio og et nettbutikk-lager.

Les også

Disse mossingene rydder Oslofjorden for 1000 tonn mikroplast i året