Lokalt sykehus med egen slankekur

Ned 110 kilo: Den gjengen har tatt av imponerende 110 kilo. Fra høyre Kolbjørn Kinnerød, Ranveig Erøy, Åse Halsnes og Ellen Hermansen. Adm.dir. Heidi Ø. Solvang (t.v.) har overvåket det hele.

Ned 110 kilo: Den gjengen har tatt av imponerende 110 kilo. Fra høyre Kolbjørn Kinnerød, Ranveig Erøy, Åse Halsnes og Ellen Hermansen. Adm.dir. Heidi Ø. Solvang (t.v.) har overvåket det hele. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Folk fra hele Østfold strømmer nå til Hobøls eget sykehus, Ringvoll Klinikken, for å få ned vekta. Resultatene så langt er overveldende.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Folk i alle aldre har meldt seg på klinikkens slankeprogram som gjennomføres i samarbeid med Fedon Lindberg klinikken i Oslo.

Programmet som startet opp for halvannet år siden, har hatt deltakere fra 19 til 78 år. Og ifølge administrerende direktør ved Ringvoll Klinikken, Heidi Ø. Solvang, har resultatene så langt vært upåklagelige.

Må være tålmodig

– Programmet går over to år. Det er den tiden det tar for at kroppen skal akseptere den nye vekten. Det er viktig å være å være tålmodig, sier hun.

Moss Avis ba om å få møte noen av dem som er på slanker'n for å få deres vurderinger og erfaringer.

Fire personer stilte opp. Det var Kolbjørn Kinnerød (70) fra Hobøl, Åse Halsnes (70) fra Båstad, Ranveig Erøy (39) fra Hobøl og Ellen Hermansen (64) fra Askim.
Samlet har de fire gått ned 110 kilo siden de startet på sykehusets slankeopplegg.

En helt ny verden

Kolbjørn Kinnerød alene kan vise til en vektreduksjon på hele 45 kilo siden har begynte på programmet i mai.
Siste innveiing viste en vekt på 131,6 kilo. Det er Kinnerød meget godt fornøyd med.

– For meg er dette som en helt annen verden. Før jeg gikk ned måtte jeg ta tak og heise meg opp for å komme meg ut av bilen. Slik er det ikke lenger. Forholdene er ikke til å sammenligne. Når vekta synker føler man seg vel, man yter mer og så blir humøret bedre og tankene klarere. sier Kinnerød som i likhet med de andre, har gått på andre kurer uten å lykkes.

Kosthold og trening

Ikke overraskende er det kosthold og mosjon som er hovedingrediensen i slankeprogrammet på klinikken.

– Til å begynne med legger vi vekt på at deltakere skal få i seg mye protein. Når man slanker seg, mister man samtidig muskelmasse. Det gjør at man lett går opp igjen i vekt. Derfor må muskelmassen opprettholdes. Det skjer gjennom trening og økt proteininntak. I de neste fasene i programmet blir måltidene gradvis mer normalisert, sier Heidi Ø. Solvang.

I korte trekk er det middelhavsdietten eller eurodietten som den nå kalles, som Fedon Lindberg i en årrekke har forfektet, som slankeprogrammet er basert på, og som innebærer et lavere inntak av karbohydrater kombinert med mer frukt, bær, grønnsaker, fisk og nøtter. Fisk og kjøtt skal for øvrig ikke inntas i større porsjoner enn at de kan romme håndflaten.

Sunt og godt

Alle de fire deltakerne er enige om at er det både er sunt og godt å få kroppsvekta ned. Åse Halsnes gikk raskt ned 20 kilo og har holdt seg der det siste halvannet året. I tillegg til å endre kosthold, trener hun en time hver dag.

20 kilo har også 39-årige Ranveig Erøy gått ned med, og det skjedde i perioden januar- juni. Etter det har hun holdt vekta.
– Folk sier til meg at jeg har fått hals. Jeg måtte se meg i speilet for å skjønne hva de mente, sier hun.

64-åringen Ellen Hermansen kan vise til et vekttap på 25 kilo siden i fjor høst, også hun holder vekta nede. Hun holder seg i form ved bl.a. å svømme.

Følges opp

– Et kurs går over et halvt år. Etter det kommer deltakere på kontroll hos oss en gang i måneden i halvannet år, sier administrerende direktør Heidi Ø. Solvang på Ringvoll Klinikken.

Hun er ikke i tvil om helseeffekten av en lavere vekt.
– Verdiene vi måler på blodsukker og kolesterol er bevis på at dette er riktig medisin, sier hun.

I oppfølgingen inngår også veiing på en vekt som i tillegg til å finne antall kilo, også måler fettprosent, kroppsvæske, muskelmasse mm. Analysen gir en klar pekepinn om hva som trengs av endringer.

Hvorfor vil man dette?

Ringvoll Klinikken er ellers mest kjent for sine kirurgiske spesialiteter. Så hvorfor skal et lite privat sykehus i Hobøl drive med slanking?

– Det er litt tilfeldig egentlig. Jeg kom i kontakt med Fedon Lindberg og syntes det programmet han hadde var spennende, og ville prøve det ut her, sier Heidi Ø. Solvang.

Fra før hadde hun erfart at det slett ikke var så enkelt å få pasientene ned i vekt. Har man en for høy BMI, skal nemlig narkose og kirurgiske inngrep unngås.

– For bukplastikk er det en øvre BMI-grense på 27. Det samme gjelder om du skal legges i narkose for en kneoperasjon. I mange tilfeller er vi derfor nødt til å få pasientene ned i vekt før et inngrep skal kunne gjøres, sier Heidi Ø. Solvang.

I sterk vekst

Ringvoll Klinikken har med årene vokst fram til å bli et ikke ubetydelig privat sykehus med en omsetning på rundt 40 millioner kroner.
Virksomheten som kanskje mest er kjent for sin idrettskirurgi, omfatter i alt 25 årsverk, og sykehuset har også en egen avdeling i Oslo.

Lov å kose seg?

Ja, det er lov å kose seg. Også i jula, skal vi tro Ringvoll Klinikken.
– Spis som du vil i jula, men skjerp inn etterpå. Det er greit å kose seg et par dager. Det er den jevne kostholdet som teller, sier Heidi Ø. Solvang og kommer med følgende gratistips til alle slankere i jula.

– Spis riskrem med teskje. Da varer kosen så mye lenger.