Gå til sidens hovedinnhold

Derfor vinner Norge flest medaljer i OL

Artikkelen er over 7 år gammel

Norge har deltatt i vinter OL 21 ganger, og ved hele syv anledninger har vårt kjære land stukket av med flest medaljer sammenlagt. Det vil si at de vinner hver tredje vinter OL når det kommer til medaljer.

Ferskest i minne sitter sist OL, som ble arrangert i 2010 i Vancouver, Canada. Da kom Norge på en solid fjerdeplass, med 23 medaljer - ni av disse var gull. I 2006 ble OL avholdt i Torino, Italia. Da kom de røde, hvite og blå på en skuffende 13. plass med «bare» 19 medaljer.

Ambisjoner og forventninger

I årets vinter-OL, som finner sted i Sotsji i Russland, har Norge ambisjoner om å heve flere medaljer enn de har gjort i de foregående mesterskapene. De norske idrettsutøverne har gode sjanser til å ta medaljer i flere av de femten grenene. Som publikum forventer vi hvertfall medaljer fra skiskytterne, både kvinner og menn, og også i langrenn. Petter Northug, Marit Bjørgen og Therese Johaug har alle tre pallplasseringer som toppsiktet.

Sportsjournalist Jamel Rake, som jobber i VG, har også høye forventninger til de norske utøverne.

– Siden vinteren tross alt ble funnet opp i Norge har jeg alltid enorm tro på våre beste menn og kvinner i mesterskap som man med noen unntak er med på å dominere, sier VG-journalisten.

– Infostrada har «beregnet» at Norge ligger an til 15 gull og i alt 36 medaljer i Sotsji. Jeg er usikker på om det blir så mange, men jeg spår Norge som beste nasjon. Det fine med et mesterskap som OL er at alle, absolutt alle, ser på og engasjerer seg. Det litt spesielle denne gangen er at TV 2 og ikke NRK skal levere underholdning til det norske folk på TV, men det tror jeg kommer til å bli bra. Når det er sagt ser vi at vanene endres og at mange sitter og følger konkurransene via direktesendinger på nettet som VG Nett og lignende aktører forsøker seg på, sier Rake.

Flest medaljer i år

I og med at Norge ikke tok flest medaljer i 2010 og 2006, så skal ifølge statistikken 2014 være mesterskapet hvor vi for åttende gang trekker det lengste strået.
Det tror for øvrig også Per Øyvind Syversen, som ser på OL fordi det er gøy og spennende.

– Vi finner flest medaljer i OL fordi det er typisk norsk å være best, sier han med et smil om munnen.

En som ikke kommer til å følge med jevnlig på vinter OL er 18 år gamle Tilde Dysthe, men hun tror likevel at Norge får med seg mange medaljer fra mesterskapet.

Jeg hører ofte på nyhetene og sporten at Northug vant ditt, Bjørgen vant datt, og Hegle Svendsen tok sitt fjerde gull i Anterselva. Slike ting høres ofte på TV-skjermene om vinteren, og OL blir intet unntak, sier hun.

OL braker løs om få dager, og vi ønsker samtlige 121 nordmenn lykke til i mesterskapet, og måtte vi få med oss så mange medaljer som mulig.