– Nå har jeg talt opp alle gullmedaljene. 253 gullmedaljer har jeg, og det fra bare norske mesterskap. I tillegg har jeg medaljer fra verdensmesterskap, europamesterskap og nordiske mesterskap, lister Mariann Stenbakk opp.

Etter siste helgen i juni kunne hun legge til tre nye gullmedaljer i samlingen, som i likhet med alderen hennes, er stadig økende.

– Alderen er bare et tall. Jeg tenker egentlig ikke på det, sier 76-åringen.

Løp i skjul

Mariann kommer opprinnelig fra Kirkenes, men har bodd i Moss siden slutten av 60-tallet. Da traff hun mannen i sitt liv og flyttet til hans hjemby.

– Det ble for kjedelig der oppe. Jeg trenger at det skjer litt, forklarer hun.

I Moss begynte hun å jobbe med salg. På fritiden fortsatte hun med de interessene hun hadde fra barndommen: Langrenn og håndball. Det var først etter noen dårlige vintre og etter at hun fikk sin første datter, at hun som 25-åring begynte å løpe.

– Dette var på Grete Waitz-tiden. I begynnelsen trente jeg ikke så mye, og løp bare ute når det var mørkt så ingen skulle se meg. Men til slutt ga jeg blaffen, og så ble det bare mer og mer.

Mariann fant veien inn i Moss idrettslag, og snart kom tanken om å delta i løp. Det første løpet hun deltok på var på 30 kilometer i Oslo - som hun vant.

– Det var så gøy! Spesielt den følelsen av å løpe forbi mange av gutta som var med, forteller hun.

– En drøm jeg ikke hadde regnet med

I årene som fulgte hevdet Mariann seg i både nasjonale og internasjonale løp. Etter maraton i Drammen i 1985, hvor hun ble nummer tre totalt og nummer én i 40-årsklassen med tiden 2,39,46, ble hun tatt ut på landslaget.

Før hun i det hele tatt hadde rukket å delta i et norgesmesterskap, sto hun i 1985 plutselig på startstreken under EM i Malmö. Distansen var 10.000 meter.

– Jeg tok på meg piggskoene og løp i det tempoet. De andre tok meg jo igjen etter hvert. Jeg hadde altså ikke peiling. Jeg husker ikke hvor jeg endte på resultatlista, men det ga mersmak, sier Mariann.

Resultatene som fulgte, husker hun bedre: I 1989 vant hun maraton i sin aldersklasse under EM i Budapest. Det samme året ble hun også verdensmester i maraton i USA, hvor hun var aller best i 40-årsklassen.

– Jeg husker det var 32 grader den dagen vi løp. Likevel følte jeg meg ikke sliten eller trøtt etterpå. Det var en drøm jeg ikke hadde regnet med, sier hun.

Og i 1991 slo hun alle de andre damene som deltok i København maraton - uavhengig av årsklasse.

– Det var en opplevelse og noe jeg aldri hadde drømt at skulle skje. Jeg fikk en gavesjekk, premierer og en svær bukett. Det var gøy, konkluderer Mariann.

Flere gode år igjen

Siden har det blitt mange løp og mange medaljer på Mariann. Hun har løpt i Japan og på Hawaii. Som 50-åring ga hun seg med maraton, men fortsatt i dag deltar hun jevnlig i ulike norgesløp og norgesmesterskap. Senest i helgen, 25. til 26. juni, tok hun tre gull under veteran-NM i Førde i klassen 75 til 79 år.

Altså: Tre ny medaljer til den imponerende samlingen.

– Det blir jo bare liggende i en skuff. Hva skal jeg gjøre med alt? Jeg kan jo ikke henge opp alt dette, sier hun til Moss Avis, mens hun ser rundt seg på all medaljene som tar opp mye av plassen i kjelleren på Krapfoss.

Den spreke 76-åringen var i jobb helt fram til koronaen inntraff. Selv om hun nå ikke lenger er i arbeid, er det fortsatt mye å gjøre. Hun trener fem, seks ganger i uka, både styrke og løping. Hun deltar i Ryggejoggen og Tirsdagsløpet. I tillegg er hun dommer i Moss IL og koker kaffe på fotballkamper.

– Jeg har nok å gjøre. Jeg må ha det. Det er sikkert mange på min alder som er på pleiehjem nå, men jeg må bare ta det som det kommer, sier hun.

For Mariann har ingen planer om å trappe ned ennå.

– Jeg merker jo at jeg ikke løper like fort som jeg gjorde før, og det er kjedelig, men jeg har vært heldig og hatt lite skader. Planen er å holde på til jeg blir 80, hvorfor ikke?

Da Roger møtte Kristin, fikk han motivasjonen han trengte: – Ekstra moro å finne veien tilbake sammen med kjæresten

Sissel (52) gikk over 100 kilometer på én dag: – Jeg måtte krabbe de siste meterne