Et tannsett består av 28 tenner, og noen får i tillegg fire visdomstenner. Det har jeg, og nå har den ene blitt trukket. Jeg har alltid hørt at det er vondt og forferdelig, så jeg varslet min kollega om at jeg kanskje ble borte neste dag.

Det hele startet med at jeg merket litt ubehag og fikk henvisning til en spesialist i oral kirurgi. Der ble det først en tur i røntgenstudio for å få skannet hele gliset. Så ønsket Gaute velkommen og viste fram røntgenbildet: – Her har vi et lite hull i roten. Han klargjorde en sprøyte med Septocain: – Nå kommer det et lite stikk oppe i ganen, det kan føles litt ubehagelig.

De kalles visdomstenner fordi man for mange hundre år siden trodde at mennesket var blitt «vist» eller klokt når disse tennene brøt fram. Jeg fikk en kledelig lyseblå «badehette», han tok en grundig håndvask og iførte seg sterilt utstyr. – Nå kommer det et trykk her. Han forklarte så fint hele tiden. Plutselig var det over. Det gikk lekende lett og kan anbefales. Det er moro med fagfolk. Så moro var det at jeg nesten skulle ønske jeg hadde flere tenner å trekke. – Det blir 4720 kroner, og du får en trygderefusjon på 1625. Vil du betale med kort?

Oops! Der merket jeg at det var greit at det bare var én visdomstann som skulle trekkes likevel. På fakturaen står det: «Rem dens ret 28». Et googlesøk henviser til de Kanoniske bøker i Bibelen. Jeg er i den syvende himmel, det ble ingen smerter utover ettermiddagen heller.

LES OGSÅ: – Frykt ikke, gap opp