Marsjer til Slottet for en god sak – og spøker om en kopp te hos Kongen

EN ANNERLEDES 17. MAI: CIS Moss-lærerne Adam Brachmann (til venstre) og Christian Casey vil 16.-17. mai gå fra Fredrikstad til Slottet i Oslo for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelps korona-arbeid.

EN ANNERLEDES 17. MAI: CIS Moss-lærerne Adam Brachmann (til venstre) og Christian Casey vil 16.-17. mai gå fra Fredrikstad til Slottet i Oslo for å samle inn penger til Kirkens Nødhjelps korona-arbeid. Foto:

– Vi regner ikke med at det blir den store folkefesten når vi ankommer Slottet 17. mai, men vi håper at Kongen kan by oss på en kopp te.

DEL

Christian Casey har glimt i øyet når vi treffer ham og lærerkollega Adam Brachmann ved Children's International School i Moss onsdag i nasjonaldagsuka.

Grytidlig lørdag 16. mai begir de to lærerne seg ut på en gåtur fra Fredrikstad via Moss til Slottet i hovedstaden.

Målet er å vise elevene at det er mulig å bidra her i verden. Og å inspirere folk til å donere penger til Kirkens Nødhjelps arbeid med å framskaffe rent vann i den tredje verden under korona-pandemien.

Kronerulling

I skrivende stund, tidlig torsdag ettermiddag, viser innsamlingen via Facebook at tiltaket allerede har generert 8539 kroner av et mål på 10.000 kroner – mer enn halvannet døgn før turen starter.

I tillegg vurderer de å smykke seg med vipps-numre, slik at enda flere kan få sjansen til å gi en skjerv.

Duoen vil neppe makte å matche den britiske krigsveteranen Tom Moore (100) som i april «gikk inn» over 200 millioner kroner til det britiske helsevesenet og som også gikk til topps på hitlistene (!).

Men det er heller ikke poenget.

– Alle kan bidra med litt

På Facebook er budskapet det samme som lærerne gir Moss Avis:

– Som IB-lærere (International Baccalaureate) ber vi alltid barna om å ta grep og gjøre en forskjell. Derfor bør vi være forbilder for elevene våre. Og som bosatt i Norge, hvilken måte er bedre å gjøre dette på enn å gå på (16. og) 17. mai?

– Vi ønsker å vise barna at man aldri skal slutte å ta grep, og at alle kan gjøre en forskjell, spesielt i slike tider. Covid-19 har knust mange land over hele verden, og kanskje, kanskje, kan vi gjøre vårt lille bit.

Forbi Konventionsgården

Ifølge kartene og ruta lærerne har funnet på Google, blir det en 94 kilometers og drøye 20 effektive timers fottur fra Christians bopel i Fredrikstad til Slottet i Oslo.

I stedet for å gå snarveien over Krapfoss i Moss, tar de turen nedom CIS og ikke minst Konventionsgården ved Verket. Der passerer de kanskje ved 12-tiden lørdag.

– Hvor skal dere overnatte?

– Vi har med oss soveposer, sånn at vi kan legge oss og sove et sted, om vi trenger det, sier den offensive duoen – som drømmer om å skifte til dress når en ørliten bit gjenstår og ankomme Slottsplassen stilig antrukket.

Kommer ikke helt fram

– Jeg har alltid drømt om å oppleve Oslo og Slottsplassen på 17. mai, sier Adam.

Hvorpå duoen erkjenner at årets nasjonaldagsfeiring slett ikke blir normal, og Christian muntert lanserer ideen om en tekopp med Kong Harald.

Vel, onsdag ettermiddag ble det klart at Slottsplassen blir avstengt på 17. mai, og at det ikke vil bli offentliggjort hvor Kongefamilien tilbringer dager – så da spørs det hvordan det blir med teen på Slottet ...

– Det blir en lang, men forhåpentlig fin tur. Den klart lengste vi noen gang har gått. Og så regner vi ikke med at det er mye futt i oss på 17.-maikvelden, smiler gutta – som håper å få lagt ut en link slik at folk kan følge dem fra minutt til minutt og hilse og heie på dem på veien.

Artikkeltags