Varsler dyrere mat

DYRERE: Orkla Foods, som blant annet står bak Grandiosaen, varsler at maten kan bli dyrere.

DYRERE: Orkla Foods, som blant annet står bak Grandiosaen, varsler at maten kan bli dyrere. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

En svakere krone kan føre til høyere matpriser.

DEL

Den siste tiden har kronekursen falt dramatisk, og for første gang på fjorten år var kronen på et tidspunkt tirsdag like mye verdt som en svensk krone.

Kronen står også svakt mot euroen og dollaren, skriver VG.no.

Orkla Foods melder at stupet i kronekursen kan få konsekvenser for matprisene. Orkla Foods står bak kjente merkevarer som Stabburet, Grandiosa, Nora, Idun og Toro.

– All vareimport er blitt markant dyrere på grunn av svekkelsen i norske kroner. Siden 25. november har euroen styrket seg ti prosent og svenske kroner åtte prosent. Dermed ligger det an til betydelig høyere matpriser. Det er imidlertid de fire norske kjedene som fastsetter prisene i sine butikker, sier konserndirektør for kommunikasjon i Orkla Foods, Håkon Mageli, til VG.

Thomas Angell, direktør for Handel i Virke, som representerer de store dagligvarekjedene, er langt på vei enig med Magli.

- Han har vel rett i det, men bildet er nok litt nyansert.  For de importerte dagligvarene blir det avgjørende hvilken valuta de er importert i, sier Angell.

Mye av matvarene vi spiser i Norge er norske, og vil ikke påvirkes av økte innkjøpskostnader.

– På lang sikt kan det imidlertid tenkes at import av innsatsvarer, varer som anvendes i produksjonen av andre varer, vil kunne slå ut på prisen også på de norskproduserte matvarene, sier Angell til VG.

Artikkeltags