Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet: – Ikke egnet for små barn

Artikkelen er over 1 år gammel

Mattilsynet roper varsku om å skaffe seg kanin som kjæledyr. – Stor mangel på kunnskap rundt hvordan kaniner i fangenskap bør ha det.

Myndighetene mener at dette fører til gjennomgående dårlig dyrevelferd blant kaniner som er det 3. vanligste kjæledyret i Norge.

– Forhold vi ofte møter ute på tilsyn er: dårlig bomiljø med liten plass, manglende fysisk aktivitet, hold av enkeltkanin, feilernæring, spesielt dårlig tilgang på grovfôr og dårlig stell. Lite mulighet for kaninene til å sysselsette seg er et annet eksempel, forteller Lars Erik Rondestveit i Mattilsynet.

Han understreker at kaniner trenger mye for å trives, som god plass, selskap av andre kaniner, variert kosthold og stell. Får den alt på riktig måte, kan kaninen bli så gammel som 12 år, forteller han.

– Som andre dyr, må også kaninen ha tilsyn, mat og stell når du drar på ferie. Det holder ikke med å fylle opp med fôr og vann, sier Rondestveit.

Les også: Vesle Melis ble funnet i rundkjøringen

– Ikke egnet for små barn

– Kaniner er ikke egnet som kjæledyr for små barn, mener Mattilsynet og viser til at de ikke liker å bli løftet og båret rundt.

Dersom de lever sammen med en annen hund eller katt, er de byttedyr for disse og vil leve i konstant stress, legger de til.

Det anbefales videre at utebur om vinteren forutsetter et isolert hus som kaninen kan gå inn i, uten nettingbunn. Den trives best i 15 til 20 grader, men tåler ikke plutselige temperatursvingninger.

– Det er en utbredt misoppfatning at stillesitting og apati er normal kaninatferd. Det er tvert imot et resultat av liten plass og begrenset aktivitetsmulighet. Andre konsekvenser av inaktivitet og apati er muskelsvinn, skjelettlidelser, fordøyelsesproblemer, stress og atferdsrelaterte lidelser, heter det i pressemeldingen fra Mattilsynet.

Råd

Med tanke på at kaniner er stille dyr som undertrykker tegn på smerte, ubehag og redsel, stiller det spesielle krav til eierne for å oppdage at kjæledyrene ikke har det godt.

Marit Emilie Buseth har engasjert seg for kaniners dyrevelferd i mange år, har skrevet bok og har en nettside (ekstern lenke) med råd til folk som har spørsmål om kaniner.

– Det er svært viktig med trygg og god informasjon samlet på et sted, sier Buseth, som også er leder i Norges Kaninforening.

Kommentarer til denne saken