Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet om utehunder: Eierne må ha evne og vilje til å gi hundene sine et godt liv

Artikkelen er over 1 år gammel

Mattilsynet fant brudd på reglene for god dyrevelferd hos flere av de utendørs hundeholdene da de gjennomførte et stort nasjonalt tilsyn.

Dette er første gang myndighetene har undersøkt velferden til hunder som bor ute. Det var klart flest hundehold for trekkhunder som fikk tilsyn, men også andre typer hundehold ble gått etter i sømmene.

Mattilsynet fant at 25 prosent av de undersøkte hundeholdene for trekkhunder hadde brudd på reglene for dyrevelferd. For andre hundehold ute fant de brudd hos over 50 prosent.

Hundeeierne som brøt reglene, hadde ofte flere brudd, beskriver Mattilsynet. Det var flest brudd som gjaldt egnet hundehus og liggeplass.

Må ha kunnskap og evne

– Utendørs hundehold er krevende, og hundeholderne må ha både kunnskap, evne og vilje til å gi hundene sine et godt liv, sier veterinær Torunn Knævelsrud, som leder seksjon dyrevelferd i Mattilsynet.

– For at en hund skal kunne bo ute, må den ha et egnet og trygt hundehus der den ikke fryser og kan ligge bekvemt. Den må også ha godt tilsyn og stell, trygge, trivelige omgivelser og nok aktivisering og mosjon sier hun også.

Mattilsynet så også at hunder ikke ble aktivisert nok og fikk for lite mosjon.

Noen alvorlige brudd

– Mange hunder ble ikke sluppet løs fra oppbindingen eller tatt ut av hundegården ofte nok. I andre tilfeller var uteområdet til hundene gjørmete eller fullt av avføring, sier Knævelsrud.

I 23 av de 453 hundeholdene ble de oppdaget så alvorlige brudd at eieren fikk pålegg om å rette opp med en gang. Da hadde hundene fått for dårlig tilsyn og stell, eller så var det store mangler ved oppstallingen. Hos tre eiere ble hundene enten tatt bort midlertidig, eller så ble hundeholdet avviklet, opplyser Mattilsynet.

Myndighetene besøkte hundeholdene gjennom 2018 og 2019. De førte tilsyn hos 323 hundehold for trekkhunder og 111 hundehold for blant annet jakthunder og gjeterhunder. 19 hundehold var av andre typer.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.