– Jeg ser at det høres flåsete ut i den formen, og det var ikke meningen å tråkke på ømme tær, sier Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat i Østfold, til Fredriksstad Blad om sitatet som har sirkulert de siste dagene.

Det var etter en valgdebatt på FBTV hos Fredriksstad Blad tidligere denne uken at Lund ble sitert på følgende:

– Vi har godt av litt høyere strømpriser, ta på en ullgenser i stedet!

Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug har brukt det for alt det er verdt:

«Har MDG blitt en sekt med klimafanatikere hvor virkelighetsforståelsen er helt borte? Vi bor i et kaldt land. Klart vi trenger strøm», skrev Listhaug på sin Facebook-side.

Også Østfolds førstekandidat Erlend Wiborg slår hardt tilbake mot utsagnet.

– Jeg synes det er ganske respektløst. Er det en ting mange jeg har pratet med er bekymret over, er det strømregningene, og nå kommer vinteren. At svaret er at man skal ta på seg en ullgenser vitner om at man må stikke fingeren i jorda, sier Wiborg til Fredriksstad Blad.

Både MDGs Benedicte Lund og Frps Erlend Wiborg deltok også i valgdebatt i Moss Avis denne uken, hvor det også ble god temperatur.

– Trist når de bevisst går ut og fordreier

Lund har fått med seg stormen som har vært i kjølvannet av saken, både i kommentarfeltet og fra Fremskrittspartiet.

– Jeg tåler det godt, men det er trist når Frps særdeles proffe valgkampmaskineri bevisst går ut og fordreier og sverter en uttalelse i en debatt de ikke var en del av. Men sånn er det når kommunikasjonskyndige Listhaug er ute, sier Lund.

– Hva tenker du om måten slike saker blir vinklet på i avisen?

– Vi vet det finnes forskning på at avisenes valg av overskrifter påvirker veldig tonen i debatten videre og kommentarfeltet, sier Lund.

I helgen skrev hun et Facebook-innlegg hvor hun skrev at hun var lei seg for uttalelsen. «Er det rart folk opplever netthets når en partileder holder på slik?» spør Lund i innlegget.

Dette sa Lund i debatten:

– Det er kanskje kjipt å si, men vi har et forbruk i dette landet av energi og areal og ting som er helt i verdenstoppen, og langt over det jorda faktisk tåler, sa Lund i debatten mot Sps Ole André Myhrvold på FBTV.

– Så vi har godt av litt høyere strømpriser?

– Ja, rett og slett. Når vi har hytter og hus hvor det står på lys hele tiden og strømkabler i oppkjørselen til hytta i Hemsedal – beklager altså, vi er nødt til å være litt nøkterne. Ta på en ullgenser.

– Fordi norsk strøm

Lund understreker at ullgenser-utsagnet først og fremst var rettet mot de rike:

– Det skal aldri være sånn i Norge at noen ikke har råd til å holde seg varme i eget hjem. Men når folk holder hele huset opplyst og oppvarmet til enhver tid, kan det tyde på at strømregningen er for lav, sier hun.

Hun sier hun er fullstendig klar over at flere sliter med å betale strømregningene, men påpeker at de som har økonomiske vanskeligheter i Norge skal få hjelp – blant annet ved hjelp av skattelettelser.

– Det jeg mener er at vi må være innstilt på å være nøkterne på bruk av strøm i privathusholdninger i Norge. Vi har ligget langt under Europas strømpriser lenge, og det å være del av et internasjonalt strømmarked er en måte å få ned klimagassutslipp, fordi norsk strøm kan erstatte skitten strøm, sier Lund.