Kronikk
Over 90 prosent av de som jobber i bilbransjen, er menn. I norske familier og par, står mannen som eier av hele tre av fire biler. Med fare for å provosere, er min hypotese at flere kvinner enn menn setter seg i passasjersetet når de er på tur med familien. Sitter tradisjonelle kjønnsroller fra forrige århundre stuck i bilen?
Vakre regnbuefarger har blitt et sikkert juni-tegn, og det er en glede å se barn og voksne markere Pride som den største selvfølge. For meg er dette også en anledning til å reflektere over mangfoldet i min egen bransje.
For selv om det finnes PRIDE-tema som er langt viktigere enn kvinneandel i bilbransjen, så mener jeg det er plass til å diskutere hvorfor vi i verdens mest likestilte land fortsatt har en så stor og viktig bransje med så lite mangfold.
Selv om mangfold er mer enn kvinner/menn, er det ingen tvil om at vi med ni prosent kvinneandel har en viktig jobb med å prioritere nettopp dette. Kanskje er det også et premiss for mer mangfold i bredere forstand.
Jeg har selv jobbet i bilbransjen i over 15 år, og mener selv at jeg får ta del i en av de mest fremoverlente, innovative og spennende bransjene som finnes. Jeg får muligheten til å påvirke utviklingen innenfor mobilitet, og ikke minst det grønne skiftet når vi nå har satt ambisiøse mål for elektrifisering av bilparken.
Bilbransjen er en viktig aktør i arbeidet med å nå de ambisiøse klimamålene som ligger foran oss, og mer mangfold gir udiskutabelt bedre diskusjoner på denne reisen.
Vi i Audi og Harald A. Møller har ikke knekt koden, og med kun 20 prosent kvinner skal vi ta aktive grep for å bli bedre. For eksempel har vi nå som hovedregel alltid minst én av hvert kjønn til intervju i ansettelsesprosesser.
Vi skal jobbe målrettet mot hele verdikjeden i rekrutteringsprosessen. Utfordringen jeg har erfart gjennom mange år med rekruttering, er nemlig at kvinner rett og slett ikke er representert i søknadsbunken.
Skal jeg rekruttere kvinner, må jeg i mye større grad aktivt påvirke til at de søker.
Min erfaring er at svært få kvinner reflekterer over de mulighetene som ligger her. Og kanskje mange vegrer seg fordi vi ikke er mangfoldige nok?
Hos oss i Audi har vi satt i gang initiativet #Tarattet. Med det skal vi blant annet se på hvordan vi kan påvirke kundereisen slik at flere kvinner står som eier av bilen de kjører selv. I tillegg har alle våre forhandlere klare forventninger og mål til å øke mangfoldet hos seg.
Sist, men ikke minst, skal vi gjennom initiativet være med å på vise at bil i aller høyeste grad er en jentegreie, både i form av gode kjøreopplevelser og muligheten til å være med på å påvirke til en mer bærekraftig fremtid og bane veien for fremtidens mobilitet.
Dette er dessuten spørsmål som handler om alt fra sikkerhet til privatøkonomien i norske husholdninger.
For meg personlig håper jeg også at dette i fremtiden vil bidra til at jeg får de aller beste mannlige og kvinnelige kandidatene i søknadsbunken allerede fra start.
(Denne kronikken ble først publisert i elbil24.no)