Torbjørn vil gjerne forstå hjernen

Forsker på hjernen: Torbjørn Vefferstad Ness har tatt doktorgrad i datasimulering av hjerneaktivitet. Foto: Terje Holm

Forsker på hjernen: Torbjørn Vefferstad Ness har tatt doktorgrad i datasimulering av hjerneaktivitet. Foto: Terje Holm

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Torbjørn Vefferstad (29) Ness har mottatt Moss kommunes kunnskapspris for sitt forskningsarbeid på den menneskelige hjernen.

DEL

– Jeg synes det er veldig flott å få tildelt en slik pris. Det er fint at Moss vil være en kunnskapskommune.

Det sier forskeren som er fra Larvik og bosatt i Moss. I desember disputerte han for doktorgrad ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås.

– Det er ikke så lett å forklare så enkelt som mulig hva jeg har forsket på, men kort fortalt er det å lage modeller av hjernecellene i dataprogrammer.
Hjernen sender hele tiden ut ulike elektriske signaler, men det er vanskelig å vite hva de betyr. Derfor har Ness og de andre i forskningsgruppa lagd datasimuleringer av hjernecellene for å kunne forstå dem bedre.

– Og nå kan andre som forsker på hjernen bruke de verktøyene vi har utviklet for å simulere hjernecellene. Det er nemlig slik at hjernen hele tiden sender og mottar signaler, men det er ikke så lett å vite hva de betyr. Derfor kan andre forskere nå bruke våre verktøy for å se om de har vært flinke nok til analysere de signalene de har registrert.

Vil holde flere foredrag

Ness er veldig glad for at han er tildelt Moss kommunes kunnskapspris.

– Dette er jo en type oppmerksomhet jeg er veldig glad for. Mange forskere vil jo være mest mulig synlig for å vise hva vi gjør og for å få med oss enda flere flinke folk, sier Ness.
I tillegg gir prisen ham motivasjon til å holde flere fordrag og å lære bort noe av det han forsker på.

– Da jeg studerte fysikk i Oslo, jobbet jeg en del på Forskerfabrikken. Der hadde jeg foredrag og enkle ekspimenter med barn, og det likte jeg veldig godt. Og de syntes det jeg lærte dem var kjempegøy. Så det er noe jeg kan tenke meg å gjøre mer av også her i Moss.

LES OGSÅ: 26-åring med doktorgrad om hjernen

Langt framme i Norge

Nå om dagen er Ness en del av et stort prosjekt som heter «The human brain project». Det er et europeisk prosjekt som Ness' forskergruppe ved NMBU er en del av. Et av målene med prosjektet er å fortløpende integrere alt man har av informasjon om hjernen i en stor datamodell. Håpet er at det på sikt kan bidra til økt forståelse av hjernen og til nye medisiner og behandlinger.

– Det er veldig gøy å være en del av et så stort og internasjonalt forskningsmiljø. Datamodellering blir en viktigere og viktigere del av nevrovitenskap, og der er Norge faktisk helt i forkant.

Les mer om Torbjørns forskning her

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.