Gå til sidens hovedinnhold

Meglerne klør seg i hodet: – Vurderer du å selge, er det nok den rette tiden nå

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er et eller annet som skjer i markedet nå, sier administrerende direktør i Dnb Eiendom, Terje Buraas.

For abonnenter

NETTAVISEN: Boligmarkedet fikk en liten knekk da koronakrisen slo til. Etter lang tids oppgang gikk prisene ned 1,4 prosent i mars. De fleste trodde den negative utviklingen skulle fortsette, men i april ble det isteden en uventet oppgang på 0,5 prosent. Nå er det ting som tyder på at oppgangen fortsetter.

Tredje beste start

Administrerende direktør i Dnb Eiendom, Terje Buraas, er overrasket over prisutviklingen så langt i mai.

– Vi klør oss i hodet. For boligmarkedet i hele Norge så ser vi nå den tredje beste starten på mai de siste ti år. Kun 2018 og 2019 var bedre. Når vi ser på totalt antall omsatte boliger så langt i mai, så er vi nå på 90 prosent av tilsvarende periode i fjor. Og 2019 var «all time high», sier han og legger til:

– Det ser ikke ut til at folk lar seg skremme av korona.

Han forteller at de følger med på boligsalgstall hver dag, og at de den siste tiden har merket en endring.

– For første gang på en stund så ser vi nå at stadig flere eiendommer går for prisantydning eller over. Snitteiendommen går nå for prisantydning. Så det er et eller annet som skjer i markedet nå, sier han til Nettavisen.

Landet Rundt

Landet Rundt skal speile de beste artiklene fra de andre Amedia-avisene i Norge. Moss Avis legger ut flere saker for å gi våre lesere et innblikk i nyheter, hendelser og kuriøse saker fra Landet Rundt. Derfor finner du kanskje en sak fra Nettavisen, Bodø, Gjøvik eller Drammen på moss-avis.no.


Buraas forteller samtidig at hyttesalget har tatt helt av.

– Det ble solgt 188 hytter i Norge i forrige uke. Tilsvarende uke i fjor ble det solgt 113. Det er mange som ønsker seg sjøhytter, men lite utvalg. Mange kjøpere er smådesperate, sier han og oppsummerer:

– Det har vært en spennende start på mai. Vi lurer på hva som har skjedd.

Nøyaktig samme antall som i fjor

Styreleder i Eiendomsmegler1 Norge, Kjetil Reinsberg, ser den samme tendensen.

– Det er svært god aktivitet nå. Markedet er preget av at det norske folk er blitt veldig stedbundet og fokusert på fasilitetene hjemme. Folk har fått tid til å reflektere over hvor de vil bo. I tillegg har korona-pandemien ført til ekstremt lav boligrente, noe som gjør det ekstra fristende å trykke til, sier han til Nettavisen.

– Økende arbeidsledighet er selvfølgelig en motpol her, men det virker ikke som folk er så engstelige. De fleste er bare midlertidig permittert og føler seg trygge på at de får jobben tilbake, mener Reinsberg.

Reinsberg er også administrerende direktør for Eiendomsmegler1 Midt Norge. Han forteller at de akkurat har hatt en oppsummering av markedssituasjonen i distriktet.

– Vi har solgt nøyaktig samme antall boliger så langt i mai som etter samme periode i mai i fjor. I Trondheims-regionen har vi bare denne uken solgt 41 nyboliger. Det er et veldig høyt nivå, sier Reinsberg.

Han bekrefter at de også ser samme positive tendens for fritidsbolig-markedet.

– Bemerkelsesverdig godt

Leder av Eiendomsmegler1 i Buskerud og Vestfold, Ola Amundsen, forteller om god fart i markedet også der.

– Det går nesten bemerkelsesverdig godt. Vi er omtrent på fjorårsnivå. Det er godt besøk på visninger og det bys, kjøpes og selges som normalt. Det er gøy å se hvor raskt markedet har hentet seg tilbake. Nå har vi et velfungerende marked de de fleste boliger selges rundt prisantydning, sier han til Nettavisen.

Han forteller at det også har vært stor interesse for sjøhytter i Buskerud og Vestfold så langt i mai.

– Det er ikke så stort tilbud, men stor etterspørsel og høy omsetningshastighet på det som blir lagt ut. Det er et godt marked for sjøhytter nå, fastslår han.

30-40 henvendelser på ett objekt

Avdelingsleder for Sørmegleren Risør og Tvedestrand, eiendomsmegler Per Erling Fløistad, forteller til Tvedestrandsposten at også de merker stor pågang etter hytter med nærhet til sjø og brygge.

– På de riktige objektene har jeg gjerne 30-40 henvendelser, sier han.

Den første hytta han hadde visning på etter korona-pausen, ble solgt allerede dagen etter visning. Prisantydningen var 3.490.000 kroner, men de som sikret seg hytta måtte ut med ytterligere 210.000 for å vinne fram i budkampen.

– Helt vilt

Det er både lokale og folk fra andre steder av landet som er i markedet etter sørlandsidyll.

– Det er mange om beinet nå, sier Fløistad.

– Er det nok hytter for å mette behovet der ute?

– Det ser ikke sånn ut, men det blir veldig spennende å se gjennom sommeren hvordan dette kommer til å gå. Men vurderer du å selge, er det nok den rette tiden nå. Markedet virker vesentlig bedre enn i fjor, sier han.

Også eiendomsmegler i Tvedestrand, Maia H. Jensen i DNB Eiendom, merker ekstra stor pågang for tiden. Grunnene tror hun kan være flere.

– Det er varmt i været, mange har vært mye inne den siste tiden og det er mange som ønsker seg en hytte på Sørlandet. Det er helt vilt med pågang fra kjøpere, sier hun.

Kommentarer til denne saken