Gå til sidens hovedinnhold

Mekling førte ikke fram – full stopp for Østfoldbussene

Artikkelen er over 1 år gammel

Fra søndag morgen går 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken ut i streik etter at det ble brudd i forhandlingene fire timer på overtid natt til søndag. Det betyr full stopp for bussene i Østfold.

De 3.800 sjåførene går ut i streik fra klokken seks søndag morgen.

Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Norsk Jernbaneforbund og Fagforbundet mener at arbeidsgiverne har vist manglende vilje til å komme dem i møte.

– Vi er skuffet over at arbeidsgiver ikke forstår at bussjåførene har blitt hengende etter lønnsmessig. Vi har en enighet fra tidligere om at lønna skal nærme seg industriarbeiderlønn, og så får vi et tilbud som går i feil retning. Det er løftebrudd, sier forbundssekretær Dag Einar Sivertsen i Fellesforbundet etter at bruddet er et faktum.

Full stopp i Østfold

Det er Vy-sjåfører som kjører for Østfold kollektivtrafikk, noe som gjør at alle bussene i Østfold også stopper opp. Hele kollektivtilbudet vil i så fall opphøre fram til streikens slutt. Det omfatter også skolebussene, opplyser Østfold kollektivtrafikk.

Reiseplanleggeren og ØstfoldReise-appen oppdateres ikke i forbindelse streiken. Reiseforslag som inneholder buss kan derfor være feil fra og med søndag 20. september.

Også flybusser, samt skolebusser og servicelinjer andre steder i Viken, blir rammet av streiken.

– Vi anbefaler at alle våre passasjerer, og spesielt skoleelevene, finner alternative fremkomstmiddel i tilfelle streik. Det er viktig for oss å si fra nå, så folk kan legge alternative planer. Vi vil ikke at noen skal havne i en lei situasjon mandag morgen, sa Børre Johnsen, direktør i Østfold kollektivtrafikk før streiken var et faktum.

Store konsekvenser

Ruter opplyser at streiken innebærer at alle by- og regionbusser i Ruters område blir innstilt. Også bussene til Brakar og Østfold kollektivtrafikk er berørt. Brakar opplyser at noe av skoleskyssen blir opprettholdt.

Vy opplyser at all rutetrafikk og skoletransport stopper. I tillegg blir Vys buss for togtilbud rammet. For Vy tog vil en streik også berøre Østfoldbanen, Hovedbanen og Drammenbanen, hvor det søndag formiddag er arbeider og dermed alternativ transport, skriver Vy på sine nettsider.

– For stor avstand

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at avstanden mellom partene var så stor at han ikke kunne legge fram noe forslag til løsning.

– Det var noe bevegelse mellom partene, men ikke nok til at det kunne bli enighet, sier han.

I det første streikeuttaket er det tatt ut 3.800 bussjåfører i Oslo og Viken, hvorav rundt halvparten er organisert i Yrkestrafikkforbundet.

Dersom konflikten fortsetter og trappes opp kan nesten 12.000 bussjåfører tas ut i streik over hele landet.

Større avstand

Arbeidstakerorganisasjonene mener at avstanden til industriarbeiderlønnen de siste årene er blitt stadig større.

Forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet, Jim Klungnes, mener at arbeidsgiverne har brukt koronapandemien som et påskudd i forhandlingene.

– Busselskapene er ikke i noen krise og nesten ingen sjåfører er permittert. Likevel skal sjåførene nok en gang ta til takke med smuler. Det finner vi oss ikke i, sier Klungnes.

– Svært høye krav

– Arbeidstakersiden kom til mekling med svært høye krav, som vi dessverre ikke hadde muligheter for å kunne innfri, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange. i NHO Transport.

Han mener at færre reisende og reduserte billettinntekter har medført en vanskelig og usikker situasjon.

– Det viktigste for oss er å unngå permitteringer, sikre jobber og opprettholde et godt busstilbud til passasjerene. Derfor har vi ikke muligheter til å gi mer enn det andre grupper har fått, sier Stordrange.

De streikende er fordelt slik: 1.900 bussjåfører fra Yrkestrafikkforbundet, 1.100 busssjåfører fra Fellesforbundet, 600 bussjåfører fra Jernbaneforbundet og 200 bussjåfører fra Fagforbundet.


Kommentarer til denne saken