Menn drikker betydelig mer alkohol enn kvinner

ALKOHOLKONSUM: Menn har et betydelig større alkoholkonsum enn kvinner. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipos.

ALKOHOLKONSUM: Menn har et betydelig større alkoholkonsum enn kvinner. Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av Ipos. Foto:

Menn har et betydelig større alkoholkonsum enn kvinner i ulike sammenhenger. Det kan skape konflikter i ferien.

DEL

Sommer er høysesong for alkoholkonsum i Norge. I en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos kommer det frem at menn drikker gjennomgående mer enn kvinner ved ulike anledninger.

– Vi vet at alkohol ofte kan være en kilde til konflikt i ferien, sier generalsekretær Randi Hagen Eriksrud i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Menn drikker mest

I undersøkelsen kom det fram at 30% av mennene drakk 6 eller flere alkoholenheter sist de var på byen. Bare 14% av kvinnene svarte det samme. Mens 11% av mennene inntok like mange alkoholenheter sist de drakk på en vanlig hverdag, var det kun 2% av kvinnene som svarte det samme.

Eriksrud er bekymret for at ulikt syn på alkohol skal føre til at færre får en trivelig sommerferie, og at det skal gå ut over eventuelle barn:

– Her er det snakk om betydelige mengder alkohol. Det skal mye til for å ikke bli påvirket at 6 alkoholenheter, og dersom man er på ferie sammen med familien vil andre legge merke til at man forandrer seg. Også barn, sier hun.

Krangler om alkohol

Etter en lang periode hjemme under koronanedstengingen skal nå mange par og familier på nytt tilbringe mange dager sammen.

– Vi vet at alkohol ofte kan være en kilde til konflikt i ferien. Både fordi man øker sjansen for å krangle når man er beruset, og på grunn av ulike forventninger til hvor mye og hvor ofte man skal drikke, sier Eriksrud.

Går utover barna

I ferien lever barn og foreldre tettere på hverandre. Det gjør også at barna lettere får det med seg dersom foreldrene krangler eller drikker for mye.

– På hytter og i campingvogner har vi mindre plass, og barna har ikke mulighet til å trekke seg unna hos en venn eller på rommet sitt. De får gjerne være oppe lenger og får med seg mer. Derfor er det ekstra viktig at foreldre tenker over alkoholbruken i forkant og tar ekstra hensyn til barna, oppfordrer Eriksrud.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.