Lei av rundballer i elva

Rundballer som faller ut i Hobølelva fører til forsøpling i naturen. Video: Smaalenenes Avis

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Rundballer faller ut i Hobølelva og plastikken blir liggende i naturen. Nå er Venstre-politiker Ragnhild Saxebøl lei.

DEL

Ved kraftig regn flyter Hobølelva over sine bredder. Ikke langt fra elvebredden står rundballer plassert på jordene. 

Rett som det er blir disse slukt av elva som drar dem med seg nedover vassdraget inntil de stopper ved en stokk eller en annen hindring. Etter hvert revner rundballene og plasten blir liggende og flyte i elva eller langs elvebredden.

LES OGSÅ: Vil ikke bli nabo til nytt lager for atomavfall

Farlig for dyr

Forrige uke tok Venstre-politiker Ragnhild Saxebøl med Smaalenenes Avis ut på vandring langs Hobølelva for å sette søkelys på problemet. Etter noen få minutter gange fra kommunehuset finner vi den første plastbiten flagrende i et tre helt nede ved elva.

– Plast på avveie er et lokalt miljøproblem. Plasten rives og slites i stykker i små plastbiter. Dette kan fugler og andre dyr få i seg. Dyr kan også vikle seg inn i plasten. I tillegg er det stygt å se på for dem som ferdes langs elva, sier Saxebøl til avisen

På vei ned mot Ringvoll er det flere små plastbiter langs elva. Noe er fra rundballer, mens mye er bæreposer og annet søppel. Sør for Krapfoss lyser det opp noe stort og hvitt fra elva. En rundball ligger klemt under en stokk og elvebunnen. Plasten er delvis opprevet og remser av hvit plast ligger strødd ved elvebredden.

– Problemet med rundballer på avveie er blitt spesielt synlig de siste årene når det er høyt vann. Nå er det viktig å passe på så ikke problemet blir tiltakende. Jeg bidrar gjerne til en ryddeaksjon, sier Saxebøl.

LES OGSÅ: Dumpet søppel i naturreservat

Oppfordrer til aksjon

Også landbrukskontoret i Hobøl, Spydeberg og Askim bekymrer seg over rundballeplast på avveie. I sitt nyhetsbrev for desember minner de om at rundballer skal fjernes fra flomutsatte områder så snart som mulig etter pakking. 
«Vi erfarer av og til rundballer flytende i bekker o.l. Dette er i strid med lovverket på grunn av fare for forurensing, samt mulig oppdemming i bekk», skriver Landbrukskontoret.

«Ved mye vind drar plasten lett av sted (...) Dette er både skjemmende for almenheten og til fare for alle typer dyr», heter det videre.

Nå oppfordrer de til en felles aksjon for å unngå mer plast på avveie. De minner om at Landbrukskontoret og Bondelaget har plastinnsamling to ganger i året. I 2014 kom det inn cirka 22 tonn plast og 9,5 tonn storsekker. I tillegg kan plasten leveres til blant annet Retura Østfold ved Indre Østfold renovasjon i Askim hele året. 

Ordfører Håvard Osflaten har også engasjert seg i saken. Han forteller at kommunen vil ta opp problematikken i et brukerråd med Hobøl bondelag og på neste møte i vannområdet Morsa i februar.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken