På tokt forbi Moss for å stenge Sellafield

SEILTE OG SEILER FOR MILJØET: Knut Christian Halland (til venstre) og aksjonist Frank-Hugo Storelv på vei ut Værla i en fembøring. Nå er båten på vei til Oslo.

SEILTE OG SEILER FOR MILJØET: Knut Christian Halland (til venstre) og aksjonist Frank-Hugo Storelv på vei ut Værla i en fembøring. Nå er båten på vei til Oslo. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

"Steng Sellafield-toktet", som startet mandag og som går langs norskekysten helt fram til 2017, passerte mandag Moss og Son.

DEL
Knut Christian Hallan fra Son holdt rorkulten i stiv kuling på strekket Moss-Son. Han har også sendt oss informasjon om toktet og Sellafield:
 

Neptune Network i samarbeide med Ishavskraft gjennomfører nå et tre års informasjonstokt langs hele norskekysten. Toktet foregår i en tradisjonell Nordlandsbåt med råseil.

Toktet startet 1. juni på Hvaler, og skal i tre etapper besøke tettsteder og byer helt til Kirkenes. Toktet ledes av Frank-Hugo Storelv fra Neptune Network.

Formålet med toktet er å treffe mennesker og informere om trusselen fra Sellafield.

I pressemeldingen om toktet heter det:

Alvorlig trussel for Norge

- Atomanlegget Sellafield i England utgjør en meget alvorlig trussel mot Norge. Norske regjeringer og politikere sammen med næringsliv og befolkningen har gjennom flere år arbeidet aktivt for å få anlegget stengt. I 2003 klatret Petter Stordalen og Frank-Hugo Storelv i regi av Neptune Network opp på røret som slapp flytende radioaktivt avfall ut i sjøen med krav om umiddelbar stans.

Protestaksjonen og det formidable presset gjennom flere år ga resultat. Sellafield stengte utslippene av radioaktive stoffer til sjøen.

Det som nå gjenstår er at Sellafield intensiverer tømmingen av 21 tanker med 1000 kubikkmeter høyaktivt flytende atomavfall.

Statens Strålevern fastslår i sin rapport fra 2010 "Konsekvenser ved en mulig atomulykke på Sellafield" at et uhell som medfører en brann eller eksplosjon kan resultere i et radioaktivt nedfall over Norge som overstiger nedfallet fra Tsjernobyl med 50 ganger.

Krever umiddelbar stans

- Britiske myndigheter er klar over den solide norske motstanden mot Sellafield. De har i årevis forsøkt å holde oss med godt snakk, og lovnad om rask bedring. Dette er tomme løfter. Til stadighet de må informere om at det de sa i går ikke stemmer i dag. Dette skjedde sist i mai, der de på nytt informerte at det nå ble nye to års utsettelse på oppstart av tømming av tankene, sier leder i Neptune Network, Frank-Hugo Storelv i en pressemelding, og fortsetter:

- Det er en uakseptabel situasjon for Norge at Sellafield fortsetter å ta inn atomavfall til anlegget som de ikke klarer å behandle på forsvarlig måte. Et samlet politisk og folkelig krav er at Sellafield stenges umiddelbart, og at behandling og sikring av det flytende atomavfallet intensiveres.

Artikkeltags