(Nettavisen): – Det blir stadig større økonomiske forskjeller her i landet. Noen barn og unge har de mest moteriktige klærne, mens andre har ikke råd til det. Hadde det vært innført obligatorisk skoleuniform, ville dette ha løst mange utfordringer, sier forretningsmannen Einar Øgrey Brandsdal til Nettavisen.

Trebarnsfaren fra Kristiansand er en suksessfull gründer som henter inn millioner av kroner i inntekter hvert år på netthandel. For et halvt år siden bodde han i USA med familien. Der ble han ekstremt positivt overrasket over skoleuniformen, skriver han i et innlegg i Fædrelandsvennen.

Staten bør betale

Brandsdal mener skoleuniform vil bidra til å løse utfordringer som mobbing, motepress og økonomisk ulikhet.

– Mange foreldre opplever et stort kjøpepress for å blidgjøre sine barn. Men alle foreldre har ikke råd til å kjøpe de klærne som skal gi dem status. Det bidrar til bekymringer for foreldre og barn. De som ikke har mulighet til å bruke de riktige klærne, kan bli mobbet, sier Brandsdal.

– Ved å innføre skoleuniform vil man med et enkelt pennestrøk fjerne en stor byrde fra dem som opplever motepresset på skolene, er noe av det han skriver i Fædrelandsvennen.

Brandsdals familie opplevde bruken av skoleuniform i USA som svært positivt. Han mener Norge bør innføre gratis skoleuniform for alle barn og unge, og at staten bør betale regningen.

– Jeg opplevde at barna våre synes det var veldig greit. Det blir ikke mobbing. Det er også befriende og ekstremt positivt for foreldre som bor i et område med god økonomi, og som ikke har råd til å kjøpe dyre klær til barna.

Nei til klestvang

Nestleder i Venstre, Abid Raja, som sitter i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, mener kjøpepresset er en samfunnsutfordring, men at skoleuniformer ikke vil stanse mobbing blant barn og unge.

– Det å innføre klestvang og regulere folks antrekk synes verken jeg eller Venstre er en god løsning. Den beste måten å bekjempe lavinntekt på er at alle kommer i jobb, og at vi gir alle barn like muligheter til utdanning selv om de kommer fra hjem med lav inntekt, sier Raja, og legger til:

– Mobbing krever målrettet innsats. Ofte ligger det også noe bak mobberens atferd.

Den tidligere kultur- og likestillingsministeren understreker at økonomiske ulikheter følger barn gjennom hele livet og på alle arenaer.

– Som for eksempel nå i sommerferien, hvor mange barn har foreldre som har råd til ferie i utlandet. Mens andre barn har foreldre som ikke har økonomi til det. Noen foreldre har råd til å ta med barna ut for å spise, de drar på teater og kino, på fjellet eller til sjøen. Forskjellene mellom høy- og lavinntekt er store, og det gir store utslag. Skoleuniformer løser dessverre ikke forskjellene.

En viktig uttrykksform

Kjendisstylisten Jan Thomas har selv bodd i USA i nesten 20 år og er kjent med skoleuniform. Han mener både Abid Raja og Einar Øgrey Brandsdal har gode poeng om økonomisk og sosial ulikhet.

– Det Einar gjør er å bringe dette på dagsorden, at det blir tryggere å være annerledes. Samtidig er klær en uttrykksform som er veldig viktig, særlig i tenårene. Hvis vi uniformerer barn og ungdom, tar vi fra dem denne friheten til å uttrykke seg og til å finne seg selv, sier han.

Jan Thomas mener at en uniform ikke vil bidra til å viske ut klasseskille og få bukt med mobbing. Han husker selv tilbake til barndommen der hans foreldre ikke hadde råd til å kle han opp med dyre merkeklær, og mener at foreldre har en viktig rolle i å lære barna at penger og dyre vesker ikke gjør folk lykkeligere eller til bedre mennesker.

– Med uniform vil man fortsatt kunne se et klasseskille, både på frisyrer, smykker, sko og vesker – og ikke minst språk. Mitt forslag er at vi som samfunn, som foreldre, lærere, kjente profiler og mediene, lærer barn og unge å inkludere og akseptere hverandres ulikhet. Det er på tide at vi bestemmer oss for at Norge i dag representerer et mangfold. Både når det gjelder økonomisk bakgrunn, religion og seksuell legning.