Millionkunst lå på bank-lager i 13 år. Nå er den solgt

I 1995 lagde a-ha-musiker og kunstner Magne Furuholmen to store keramiske kunstverk til utsmykningen av den store salen på Gimle kultursenter. Sparebank 1 kjøpte og reddet kunsten i siste sekund da bygget skulle gjøres om til leiligheter i 2007.

DEL

– Jeg hadde aldri trodd jeg skulle kjøpe tre tonn med kunst, sa daværende banksjef Ivar Listerud til Moss Avis da han overtok de ti pallene med Furuholmens utsmykning fra gårdeier Ragnar Gretland.

Men hvor er det blitt av den verdifulle kunsten? Spørsmålet har blitt aktualisert etter Moss Avis-artikkelen nylig om de fire bortkomne skulpturene som dukket opp på kommunens lager.

– Det er pussig at du spør om dette, for nå har vi akkurat solgt hele kunstverket, sier kommunikasjonssjef Heidi Erøy Hansen i Sparebank 1 Østfold Akershus. Hun sitter i en arbeidsgruppe som ser på kunsten som banken eier.

Furuholmens kunstverk består av to atskilte store mosaikkbilder, på anslagsvis en meter bredt og fire meter høyt. Satt sammen av keramiske fliser som var festet til betongveggene på Gimle. Det var Sparebank 1 som gikk inn og kjøpte kunstverket da det ble kjent at veggene skulle rives. En kilde sier til Moss Avis i dag at kunstverket den gang trolig ble solgt for 4-500.000 kroner.

(Saken fortsetter under bildet.)

STOR VERDI: Gallerist Sigmund Skullerud Bakken takserte de to mosaikk-bildene til 600.000 kroner i 2007.

STOR VERDI: Gallerist Sigmund Skullerud Bakken takserte de to mosaikk-bildene til 600.000 kroner i 2007. Foto:

Moss Avis skrev om saken en rekke ganger i 2007. Furuholmens gallerist, Sigmund Skullerud Bakken, takserte keramikk-kunsten til 600.000 kroner – ved førstehåndssalg. Det betyr at kunsten i praksis er verdt mye mer, da man vil kunne selge den for et betydelig større beløp gjennom auksjoner senere.

– Dette er to av Furuholmens tidligste arbeider som utsmykningskunstner, noe som nesten ikke er å oppdrive lenger. Denne kunsten er svært attraktiv og ettertraktet, sa galleristen til avisen den gang.

Kunstverket ble tatt ned flis for flis, og hver flis ble nummerert og tegnet inn på et kart, og deretter pakket ned. Alle eskene har siden vært lagret i bankens lokaler i 13 år – først i Kongens gate, og senere ble de med på flyttelasset til nybygget i Varnaveien.

(Saken fortsetter under bildet.)

PUSLESPILL: Hver flis i kunstverket ble tegnet inn i dette kartet. Gårdeier Ragnar Gretland (til venstre) og banksjef Ivar Listerud.

PUSLESPILL: Hver flis i kunstverket ble tegnet inn i dette kartet. Gårdeier Ragnar Gretland (til venstre) og banksjef Ivar Listerud. Foto:

– Det viser seg at mye av kunstverket er i dårlig forfatning og deler av det er ødelagt. Det ville bli for krevende for oss å sette det i stand, derfor har vi valgt å selge det videre. Vi vurderte å sette det opp her i banken – og også gi det bort, men vi mente det ville være dumt å gi bort noe som er delvis ødelagt, forteller Erøy Hansen.

– Hvem har kjøpt det?

– Nei, det går vi ikke ut med. Den nye eieren ønsker ikke noe publisitet rundt kjøpet.

– Hva med prisen?

– Det sier vi heller ikke noe om, men vi har hatt to uavhengige verdivurderinger på det av profesjonelle aktører. Det jeg kan si er at vedkommende som kjøpte det har lyst til å restaurere det privat, og det synes vi er en god løsning. Det er bedre enn at det ligger på lager her, avslutter kommunikasjonssjefen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken