Et tungt tap for hele Norge

TIL MINNE OM JON MICHELET: Rødt minnes Michelet som en entusiastisk og engasjert medlem i lokallaget.

TIL MINNE OM JON MICHELET: Rødt minnes Michelet som en entusiastisk og engasjert medlem i lokallaget. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Minneord over Jon Michelet fra Rødt Moss og Omegn.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Et tungt tap for hele det norske folket. Det er den første reaksjonen på meldingen om Jon Michelets død sist helg. Det er tungt i mange miljøer, og sorgen melder seg på den røde sida av politikken i Mossedistriktet.

Det var i 1972 vi først møtte han i politisk sammenheng. Da åpna vi Oktober bokhandel i Gudes gate i Moss sentrum, og vi kom da i kontakt med Jon Michelet, en av lederne for virksomheten i Forlaget Oktober. I åra som fulgte var han ofte i begivenhetenes sentrum for oss på venstresida, men det var først fra 1986 at han ble en selvfølgelig del av den lokale klassekampen. Da flytta han inn i barndomshjemmet på Larkollen, og Jon ble umiddelbart fanebærer og symbol for Rød Valgallianse (det som i dag er Rødt) i Østfold og Moss/Rygge. Han representerte partiet både i kommune og fylke og var førstekandidat ved stortingsvalg både i Oslo og Østfold. Som representant for RV i fylkestinget og Rygge kommunestyre var han høyt respektert av sine velgere, og også av sine politiske motstandere. Hans udødelige parole om «En million innvandrere til Norge i vår tid» skapte heite debatter over hele landet.

Sosialt var han blant annet gjestfri vert i villaen på Larkollen og kulturell bidragsyter på de tradisjonelle røde lutefisksammenkomstene i romjula.

Men han var også entusiastisk og engasjert medlem i lokallaget. Da Rødt danna sin lokale grunnorganisasjon for 10 år siden, insisterte han på at det var galt å kalle oss Rødt Moss. Siden han selv var fra Larkollen, og det var mange andre medlemmer utafor bygrensa, argumenterte han for at Rødt Moss og Omegn måtte bli navnet på det nye lokallaget. Og sånn ble det.

De siste åra har Jon hatt perioder med alvorlig sykdom, og han har arbeidet utrettelig for å nå de litterære måla sine. Til tross for sykdommen og skrivinga fulgte han hele tida tett med på virksomheten i lokallaget. Han bidro til vår valgkamp, var en viktig politisk ressurs for vårt lokallag og han deltok gjerne i diskusjoner om det som til enhver tid sto på den politiske dagsorden. Og han var oppriktig stolt over de resultatene Rødt Moss og Omegn har oppnådd i lokalpolitikken, at det var blitt et parti som resten av partiene og media måtte regne med.

Etter 2012 har Jon vært en feiret suksessforfatter med sitt sterke og populære epos om sjøfolkas innsats under den andre verdenskrig. «En sjøens helt» er et solid minnesmerke, og det er en triumf for Jon at han rakk å fullføre det sjette og siste bindet i serien om Halvor Skramstad.

Vi er tynget av sorg, og tankene går selvsagt til døtrene Tanja, Marte, Ellen og Stella og til Toril på Larkollen. I takknemlighet for alt han var og sto for, lyser vi fred over Jon Michelets minne.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken