Det har i lang tid blitt spekulert i om Apple med viten og vilje har redusert ytelsen på eldre iPhone-modeller når nye modeller har kommet.

Brukertilbakemeldingene har vært mange på at telefoner oppleves stadig tregere, også når Apple sier nye iOS-versjoner er laget for forbedret ytelse.

Og nå bekrefter Apple at det er noe i disse spekulasjonene.

Etter at selskapet GeekBench publiserte en artikkel som viste forskjeller i ytelse for den samme iPhone-modellen basert på forskjellige iOS-versjoner, har Apple gått ut og bekreftet at de faktisk nedjusterer ytelsen på eldre iPhone-modeller.

Vil redusere stresset på batteriet

Årsaken henger ifølge Apple sammen med de store problemene mange brukere hadde med telefoner som brått skrudde seg av når batteriet nærmet seg 40 prosent.

Kort og godt mener Apple at gamle batterier ikke klarer å levere nok strøm til telefonene til å opprettholde maksimal ytelse. Når prosessoren jobber for fullt, trekker den mer strøm. Derfor reduseres ytelsen for å redusere strømforbruket.

- Vårt mål er å levere den beste opplevelsen for våre kunder, noe som inkluderer generell ytelse og å utvide levetiden til deres kunder. Lithium-ion-batterier blir mindre effektive til å levere maksimalt når det er kaldt, når batteriet har lite strøm igjen eller mens det degraderes over tid. Det kan føre til at enheten plutselig skrur seg av for å beskytte sine komponenter, sier Apple i en offisiell uttalelse ifølge Business Insider.

- I fjor slapp vi en oppdatering til iPhone 6, iPhone 6s og iPhone SE for å jevne toppene i strømforbruket når det var nødvendig for å hindre at telefonene plutselig skrudde seg av under disse forholdene. Vi utvider nå denne funksjonen til å gjelde iPhone 7 med iOS 11.2, og planlegger å utvide utvalget i fremtiden, melder selskapet videre.

En måte å komme seg rundt disse problemene på skal være å bytte batteriet. Ifølge Apples egne prislister koster batteriservice 800-900 kroner.

Ikke laget for bruk i minusgrader

I denne sammenheng kan det også være greit å påpeke at iPhone, iPad og Apple Watch ikke er laget for bruk i kaldt klima. Ifølge Apple fungerer produktene deres best i temperaturer mellom 16 og 22 grader.

Ifølge Apple er det ikke skadelig å bruke telefonen i lave temperaturer, men det reduserer batteriytelsen.