Tohjuling i farta

Av
DEL

DebattJa det er vel en grei oppsummering etter reportasjen I Moss Avis hvor en kjørelærer forteller at skadetallet er skyhøyt for mopedister. De siste fem årene er 115 mopedister skadd i trafikken i august måned mot 224 bilførere. Han forteller videre at endring av retning i kryss gjør mopedistene utsatt for skader.

LES OGSÅ: Antall trafikkskadde mopedister er skyhøyt

Som fast trafikant innover til Moss om morgenen er det ikke vanskelig å skjønne hva han mener. Ungdom som skal på skolen kjører hovedsakelig i moped fila når det er kø, den gule streken midt i veien. Noen bilførere reagerer ved å kjøre så lang til høyre som mulig for å slippe mopedene forbi, mens andre mer eller mindre stenger muligheten til å forsere trafikken med moped. Mopedføreren løser dette ved å benytte kjørebanen for møtende trafikk. Er det to kjørefelt inn til en rundkjøring og det er høyrefelt som fører trafikken rett fram legger de seg i venstre felt, men kjører likevel rett fram. Det går som regel bra, unge er kvikke i hodet. På de årene jeg har kjørt strekningen tror jeg det bare er to mopedister som har fulgt køen ved å holde seg i kjørefeltet.

Mopedistene er såpass gamle at de burde kjenne trafikkreglene, men ser ut til å gi blaffen. Noe annet er det med den andre gruppen tohjulinger, nemlig syklistene. Det er folk i alle aldre, de yngste kan ikke mye om trafikk og de litt eldre bryr seg ikke mye om annen trafikk kan det se ut som.

Begge disse gruppene skaper en stor grad av usikkerhet i trafikken. De er uberegnelige og de er en fare for seg selv og andre. Bilistene vet at trafikkreglene de skal forholde seg til ikke har den samme betydningen for mopedister og syklister så det kan fort oppstå farlige situasjoner. Det burde være så enkelt for en bilfører å tenke at når jeg følger trafikkreglene gjør de andre trafikantene det samme. Det er bare det at det er det ikke. Nå er det slik at bilførere også slurver, men en er mer beskyttet inne i en bil om uhellet skulle være ute.

Står du i kø og ser en mopedist i speilet vet du ikke om han kommer på venstre eller høyre side, det kan bli spennende for flere enn mopedisten. Kommer du til en fotgjengerovergang og det er syklister i nærheten, se opp for du vet ikke når de kommer. Tegn i tiden tyder på at det skal bli enda flere syklister, ja mange flere. Er det grunnlag for å gi syklistene forkjørsrett og førerkort?

En annen sak som det ikke skrives så mye om er fotgjengere på gang og sykkelstien. Er du opp i årene, kanskje blitt litt ustø og tar et sidestepp nå og da, ja da burde du ikke gå på sykkelstien. Syklister har ikke ringeklokke som virker og kommer gjerne i stor fart.

Antall trafikkskadde mopedister er skyhøyt 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags