Det vedtok et stort flertall i Moss bystyre tirsdag kveld. Bare Rødt og SV stemte imot.  Forbudet ble tatt med som en del av den helhetlige integreringsplanen der målet er at Moss skal bli en foregangskommune på integrering.

De borgerlige forklarte at hensikten med forslaget er at brukerne skal kunne se ansiktet på den kommuneansatte som utfører tjenester for dem, for eksempel på sykehjemmet, på skolen eller på rådhuset.

– Å pålegge folk hvordan de skal kle seg er noe som gjøres i enkelte andre land. Vi må vise raushet og ikke blande oss opp i hvordan ansatte går kledt når de er på jobben, mente Eirik Tveiten (Rødt).

LES OGSÅ: Fronter felles verdier

– Og hva vil skje hvis en kommuneansatt i Moss konverterer og kommer på jobb iført heldekkende ansiktsplagg? Vil hun da motta en oppsigelse, undret Tveiten uten at noen kunne svare på det.

Ikke problem

Øivind Tandberg-Hanssen (SV) hevdet at bruk av heldekkende ansiktsplagg blant ansatte på jobb i Moss kommune ikke er et problem.

– Man kan dessuten se et menneske selv om det har et heldekkende ansiktsplagg på seg. Derfor mener jeg at dette punktet bør tas ut av planen, la Tandberg-Hanssen til.

Det ble lang og opphetet debatt da bystyret drøftet planforslagene. Det startet med at Jørn Ramberg (H) gikk på talerstolen med disse ordene:

– Norsk språk, kultur og tradisjon skal ligge til grunn for integreringsarbeidet, foreslo Ramberg på vegne av H, Frp, V og KrF.

LES OGSÅ: Sier nei til flyktninger

LES OGSÅ: Mener det skal stilles mer krav til innvandrerne

Mørke krefter

Tandberg-Hanssen advarte mot å ta med ord som norsk tradisjon, språk og kultur i vedtaket for planen:

– Mørke krefter bruker ofte slike ord i  debatten på nettaviser, og det er ganske stygt å lese, sa Tandberg-Hanssen.

Fred-Jørgen Evensen (Ap) mente at det er en selvfølgelighet at det snakkes norsk i Norge og ville derfor ikke ha det med i integreringsplanen.

– For meg er dette forslaget bare valgkamp-støy, sa Evensen.

Selve forslaget til integeringsplan ble enstemmig vedtatt. Moss Avis har omtalt planen i en serie artikler tidligere. Planen omfatter alt fra boligsituasjon og opplæring til jobbutsikter og deltagelse i kultur- og fritidstilbud.

Tilleggsforslaget om at norsk språk, kultur og tradisjon skal ligge til grunn for integreringsarbeidet ble vedtatt av det borgerlige flertallet mot Ap, SV og Rødts stemmer.

LES OGSÅ: 500 elever i Moss har mangelfulle kunnskaper i norsk

LES OGSÅ: – Norsk språk er nøkkelen til suksess

LES OGSÅ: Erlend Wiborg om innvandrere: – De må lære seg norsk!