Her er brannsjefens julebud

Ber folk passe på laderen: Brannsjef i MOVAR, Rune Larsen, ber om at man ikke lader elektronisk utstyr om natten, og ikke bruker ødelagte eller uoriginale ladere. Foto: Silje Louise Waters

Ber folk passe på laderen: Brannsjef i MOVAR, Rune Larsen, ber om at man ikke lader elektronisk utstyr om natten, og ikke bruker ødelagte eller uoriginale ladere. Foto: Silje Louise Waters

Artikkelen er over 4 år gammel

Julen er høysesong for mer enn bare gløgg og ribbe. Brannvesenet merker en markant økning i antall utrykninger.

DEL

Brannsjefen i Moss, Rune Larsen, har ikke konkrete tall på hvor mange utrykninger det er rundt juletider, men sier at de merker en markant økning så fort nissene kikker frem.

Han ønsker å gjøre folk oppmerksomme på hvordan man kan redusere risikoen for brann, og trekker frem tre hovedårsaker til økt brannforekomst i julen.

– Matlaging, vær oppmerksom når du lager mat, husk å skru av plater og ha lokk med riktig størrelse når du lager mat med fett. Fett er en versting, sier han.

Ikke brenn julepapir

Stearinlys er også en potensiell brannfare, og Larsens tips er at den som har tent lysene, alltid tar ansvar for å slukke dem.

– Det tredje gjelder vedovner. Man må fyre riktig, og ikke gå fra en brennende ovn, sier han.

I tillegg trekker han frem viktigheten av å aldri fyre med julepapir.

– Julepapir brenner ikke alltid helt opp, og da forsvinner det opp pipen og kommer ut som brennende flak som kan antenne området rundt, forklarer han.

Brannfarlige julegaver

Balansebrett/ståbrett/airwheels er noe mange har valgt å legge under juletreet i år. I Sverige ble det, i august, registrert 15 branner, knyttet til de populære balanseproduktene, og de fleste av disse oppsto ved lading.

Brannsjef Larsen er klar i talen om at man må huske å lade produktet riktig.

– Bruk det utstyret som følger med, sørg for at laderen ikke krøller seg og blir ødelagt, og aldri, aldri lad om natten. Det gjelder også PC-er, nettbrett og telefoner, sier han og tilføyer at man hvert fall ikke må lade produktet i sengen.

– Hvis det begynner å brenne mens du sover, vil du ikke våkne, rett og slett, og da er det for sent, sier han.

Til balansebrett og airwheels er det noen forhandlere som legger ved en spesiell pose, som skal minske faren for spredning av brann, dersom den skulle oppstå.

Brannsjefens bud:

  • Ha lokk med riktig størrelse til matlaging med fett
  • Pass på å fyre riktig og aldri fyr med julepapir
  • Den som tenner stearinlys har ansvar for å slukke dem
  • Aldri lad elektroniske produkter om natten
  • Bruk alltid original lader

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.