Skolevenninnene på Kirkeparken reagerte med vantro og sjokk da de hørte om hendelsen.

– Jeg skulle ta 13.13-bussen fra Skredderåsen til Moss sentrum. Da jeg gikk om bord i bussen scannet jeg busskortet mitt som vanlig, men jeg ble bedt om å legitimere meg, så jeg viste derfor bankkortet mitt, men det var ikke nok og det var da jeg også la fram skolekortet, som også har bilde. Da ba han meg i tillegg om vise ansiktet. Jeg kan vise ansiktet mitt for å identifisere meg, men det var åpenbart at han hadde en helt annen agenda enn å identifisere meg til tross for at alle bevisene pekte mot at identifikasjonskortene tilhørte meg. Da truet han med politiet og ba meg gå av. Han sa «der er døra». Det var helt forferdelig, sier 18-åringen, som til gikk av bussen, uten å ha vist ansiktet. Hun understreker at hun selv valgte å begynne med niqab rett før jul.
 

– Verste jeg har opplevd

– Det var et valg jeg har tatt på grunn av min hengivenhet til min Gud. Ikke fordi noen har tvunget meg. Jeg har opplevd noen ekle episoder før, men dette var helt klart den verste, sier 18-åringen.

Skolevenninnen Cassandra Deryckere satt på samme buss. Da Moss Avis møtte de to flere timer etter buss-episoden var Cassandra fremdeles ekstremt opprørt over hendelsen.

LES OGSÅ: Niqab-nekt på Høgskolen i Østfold

Modigst i klassen

– Det var så grusomt. Jeg sa jeg kjente henne, men han hørte ikke på meg. Det var helt åpenbart at han var ute etter bare henne. Ingen av oss andre måtte vise legitimasjon. Og så var det så få av passasjerene som brydde seg. En dame sa til og med at hun måtte oppføre seg, sier Deryckere.

– Dette synes jeg er grov diskriminering og hverdagsrasis me, sier Solveig Eugenie Sirén (18) som ikke kjente 18-åringen fra Nøkkeland før hendelsen.

Hun hørte om episoden da hun fant Cassandra gråtende på toalettet på skolen. Sammen med skolevenninnen Nazli Kerbelai (21) reagerte hun sporenstreks med å tipse Moss Avis og Østfold kollektivtrafikk om hendelsen.

– Jeg har stor respekt for at hun ikke lot seg tråkke på, sier Sirén.

LES OGSÅ: - Veldig tøft av henne å stå fram

Får støtte

Hun får støtte av 18-åringens klassevenninner Synne Berthelsen og Elise Simonsen. De kan fortelle at hele klassen har støttet 18-åringen i valget om å bruke niqab når hun ikke er på skolen.

– Vi er i 2015. Samfunnet forandrer seg. Og vi burde helt klart blitt flinkere til å behandle hverandre med respekt. Vi synes hun er ekstremt modig. Det har hun alltid vært. I fjor ble hun til og med kåret til klassens forbilde i forbindelse med MOT-prosjektet på skolen, forteller klassevenninnene.

18-åringen selv understreker at hun ikke krever at noen skal forstå valget hennes om å bruke niqab.

– Men jeg vil bare bli behandlet med respekt. Ikke som en kriminell, sier jenta, som nå håper å studere statsvitenskap når hun er ferdig med videregående skole.
 

LES OGSÅ: Vil forby plagg foran ansiktet

Skal få slippe

Østfold kollektivtrafikk fikk allerede torsdag ettermiddag henvendelser om niqab-saken.

– Dette er en hendelse vi tar alvorlig og vi hadde den derfor oppe til diskusjon i går for å finne ut hva vi gjør. Dette med identifisering og bruk av niqab er en problemstilling vi i Østfold kollektivtrafikk ikke har vært borti før. Derfor er det naturlig at det har vært usikkerhet hos sjåførene om hvordan de skal håndtere det. Vi har falt ned på at vi nå sender ut en mail til alle våre ansatte der det presiseres at kvinner med niqab som reiser med Østfold kollektivtrafikk skal slippe å vise ansiktet sitt, så lenge de kan vise gyldig legitimasjon, sier direktør i Østfold kollektivtrafikk, Børre Johnsen.

Selskapet har for øvrig følgende retningslinjer for billettkontroll:

Billetten skal uoppfordret fremvises ved kontroll, personalet har rett til når som helst å få seg forevist billetten eller kortet, reisende som ved kontroll ikke kan vise gyldig billett eller kort, må betale et ekstra gebyr, i tillegg til enkeltbillett, forfalskning av billett eller kort, overdragelse av personlig kort til andre samt annen grov eller gjentatt fusking kan medføre politianmeldelse og kan straffes med bøter eller fengsel, reisende som i kontroll ikke kan framvise gyldig billett, og som ikke på stedet betaler tilleggsavgiften, skal gi tilstrekkelige opplysninger om navn, adresse og fødselsdato slik at gebyr kan ettersendes. Dersom gebyr for manglende billett eller kort betales kontant, er det ikke nødvendig å oppgi identitet.
 

Etter gjentatte brudd på våre regler, har Moss Avis valgt å ta vekk muligheten til å kommentere på denne saken.

Vil du kommentere saken ytterligere oppfordrer vi til å sende leserbrev til:  [email protected].