Dette er fyrverkerireglene du bør kunne

Nyttårsaften 2016, velkommen 2017. Bytårnet. Raketter. Nyttår. Fyrverkeri.

Nyttårsaften 2016, velkommen 2017. Bytårnet. Raketter. Nyttår. Fyrverkeri. Foto:

Fyrverkeri på nyttårsaften er en tradisjon, men hvis det ikke skytes opp riktig kan det fort føre til livstruende skader.

DEL

Brannvesenet i Moss minner om at det er totalforbud mot raketter med styrepinne og fyrverkeri som ser ut som leketøy.

De minner også om at oppskyting av fyrverkeri er kun tillatt på nyttårsaften mellom kl 18:00 og 02:00. Skyt opp alt fyrverkeri på nyttårsaften. Dette skal ikke lagres til neste år eller til en annen anledning.

1. Planlegg fyrverkerioppskytingen i god tid

Finn et egnet sted og rigg til for avfyring. Fyrverkeriet skal oppbevares utilgjengelig for barn og uvedkommende

2. Les bruksanvisningen nøye før bruk

Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene. Det er 18 års aldergrense for bruk av de fleste typer fyrverkeri. Barn som bruker stjerneskudd skal alltid passes godt på av en voksen.

3. Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet

Sjekk at fyrverkeriet er helt og uten synlige skader. Skadet fyrverkeri skal ikke brukes eller kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandleren.

4. Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte

Bakkebatterier må plasseres på rett underlag og støttes opp.

5. Bruk tennstav

Ikke bruk lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme. Lunta er kort og en flamme kan sette fyr på bakkebatteriet direkte. Bruk heller en tennstav, den får du vanligvis kjøpt der du kjøper fyrverkeri.

6. Bruk beskyttelsesbriller

For å redusere øyeskader bør du bruke beskyttelsesbriller. Det får du tak i der du kjøper fyrverkeri.

7. Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på

Inne i fyrverkeriet er det ofte en hurtiglunte som brenner svært raskt. Derfor kan fyrverkeri avfyres brått og uventet. Når du har tent lunta, bør du raskt snu ansiktet vekk og komme deg på trygg avstand.

8. Ikke tenn på fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk

Selv om lunta ser ut til å ha slukket, kan det være en liten glo som ulmer. Fyrverkeri som ikke tenner ved første forsøk skal stå i 30 minutter eller dynkes grundig i vann før det fjernes. Det skal ikke kastes i søpla, men leveres tilbake til forhandler. Husk at barn gjerne bruker nyttårsdagen til å samle opp fyrverkeri, så rydd opp etter deg.

9. Hold god avstand fra oppskytingen

Fyrverkeri inneholder eksplosiver som kan gi alvorlige skader.

10. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen

Med alkohol i blodet reagerer du saktere. Du får også dårligere vurderingsevne.

Fyrverkerireglene er hentet fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap sin hjemmeside.

Forbudt i sentrum

For oppskyting av fyrverkeri i Moss sentrum er det spesielle bestemmelser som gjelder.

– Det er forbudt med fyrverkeri i dette området. Det går på stor spredningsfare, opplyser brannsjef i Moss brannvesen, Rune Larsen til Moss Avis.

Han forteller at de gleder seg til nyttårsaften og at brannvesenet har normal bemanning denne kvelden, med spesiell oppmerksomhet rettet mot fyrverkeri.

– Vi gleder oss til den store feiringen i sentrum og vil være i nærheten dersom det ikke er en utrykning. Vi oppfordrer folk til å komme dit, det er en spesiell stemning der hvor både barn og voksne kan feire under trygge forhold.

Under fjorårets nyttårsaften var det ingen branner forårsaket av fyrverkeri, og brannsjef Larsen håper det blir slik denne kvelden også.

– Vi satser på at det blir slik i år også, vi har flinke innbyggere så jeg regner med at det går fint.

Brannsjef Rune Larsen gleder seg til nyttårsaften og feiringen i Moss sentrum, og håper at innbyggerne i mosseregionen er like flinke i år som i fjor til å overholde sikkerhetsreglene ved oppskyting av fyrverkeri.

Brannsjef Rune Larsen gleder seg til nyttårsaften og feiringen i Moss sentrum, og håper at innbyggerne i mosseregionen er like flinke i år som i fjor til å overholde sikkerhetsreglene ved oppskyting av fyrverkeri. Foto:


Sikker bruk av stjerneskudd

Stjerneskudd kan se fint ut, og det er lett å glemme at det brenner med over 1500 °C. Dette er Brannbamsen Bjørnis sine råd til sikker bruk av stjerneskudd på nyttårsaften.

Aldersgrense for kjøp og bruk av stjerneskudd er 18 år. For små stjerneskudd er aldersgrensen 12 år. Mindre barn skal alltid passes godt på av voksne.

Tenn kun ett stjerneskudd om gangen. Hold det rolig og med strak arm ut fra kroppen, i trygg avstand fra alt og alle.

Beskyttelsesbriller skal alltid på før stjerneskuddet tennes. Du vil ikke at gnister skal skade øynene.

Alt annet fyrverkeri skal kun håndteres av ansvarlige voksne. Det er tross alt eksplosiver.

Altfor mange barn får brannskader av stjerneskudd. Huskeregelen for førstehjelp ved brannskade er 20/20: Kjøl ned i minst 20 minutter i vann som holder cirka 20 grader. Ring alltid 113 ved alvorlig brannskade.

Brannbamsen Bjørnis er en satsing på brannforebyggende kommunikasjon med barn som hovedmålgruppe.


Skulle det oppstå brann må du ringe 110.


Artikkeltags