I desember ble det oppdaget flere tilfeller av meslinger i Göteborg. Ifølge NTB er det per tirsdag snakk om 12 tilfeller i fylket Västra Götaland, hvor Göteborg ligger.

En ansatt ved Östra sjukhuset skal ha blitt smittet. Ifølge nyhetsbyrået skal vedkommende blant annet ha vært innom fødeavdelingen i perioden han/hun var smittebærer. Dermed har 54 nyfødte barn havnet i risikosonen og ble tirsdag tilbudt antistoffer som beskytter mot sykdommen.

- Mosseregionen er ikke så langt unna Göteborg, hvor sannsynlig er det at viruset passerer grensen?

- Det har ikke så mye å si hvor det er. For uvaksinerte er det farligere å reise til Belgia, Italia eller Hellas. Forekomst av meslinger i Norge er ekstremt liten, da vi har god vaksinasjonsdekning. Oppstår det i noen lokale miljøer, vil kommunehelsetjenesten raskt bli varslet og sette i gang tiltak, svarer Knut Michelsen, kommuneoverlege i Moss.

Han legger til at det er viktig å vaksinere barn, for om det ikke blir gjort kan det få store konsekvenser for andre uvaksinerte barn.

- Å vaksinere barn har med solidaritet å gjøre. Deres barn blir ikke nødvendigvis syk, men et annet barn kan dø, sier han.

Ingen tilfeller i Moss

Kommuneoverlegen har jobbet i Moss i 15 år og det har ikke vært tilfeller av meslinger i kommunen på disse årene.

- Vi har en veldig fin vaksinedekning i Norge og i Moss. Det finnes antivaksinemiljøer, men det kan være mange andre grunner til at noen barn ikke får vaksinen, som flytting. De som ikke møter opp får purring og blir oppfordret til å ta den, sier Michelsen.

Folkehelseinstituttets (FHI) kommunetall viser at 94,7 prosent av toåringene i Moss ble vaksinerte i 2016. Det er litt færre enn landsgjennomsnittet på 95,9 prosent.

- Ser man på de siste fem årene har det skjedd en økning i antall barn som vaksinerer seg i Moss. Det er veldig bra, sier Michelsen.

Noe som overrasker kommuneoverlegen er FHIs artikkel fra i sommer om at land som Belgia, Italia og Romania er på lista over de mest sårbare landene for meslingutbrudd, på grunn av lav vaksinasjonsdekning i befolkningen.

- Det er i helt vanlige turistland at forekomsten er størst. Jeg ville aldri tatt med meg barn dit uten å ha vaksinert dem, sier han.

Prosentandelen vaksinasjonsdekning for barn på 2 år (kilde: FHI):

År 2012 2013 2014 2015 2016
Hele landet 93,9 93,1 94,3 95,5 95,9
Østfold 93,9 93,0 96,5 95,2 96,0
Moss 90,8 88,7 93,1 93,2 94,7

Hadde selv meslinger

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som er sjelden i Norge. Sykdommen gir feber og utslett, og det kan bli alvorlig. Ifølge Norsk Helseinformatikk har det i gjennomsnitt vært ti tilfeller av meslinger i Norge i perioden 2010-2016. Det siste større utbruddet av meslinger i Norge var i 2011 da 18 mennesker i Oslo ble syke.

Etter 2010 har det vært små utbrudd av meslinger i mange europeiske land.

Kommuneoverlegen i Moss (f.1951) sier han selv har hatt meslinger og de fleste barnesykdommer.

 

- Som regel går det bra, men meslinger er den barnesykdommen som historisk har vært mest katastrofal. Mange barn i verden dør av den. Det er en forutsetning med god vaksinedekning, sier Michelsen.

Smittet sør i Europa

Etter meslingtilfellene som finner sted i Sverige om dagen anbefaler Folkehelseinstituttet i Norge nå at alle som ikke er vaksinert fra før, tar vaksinen.

Ifølge VG ble den første syke personen vest i Sverige trolig smittet sør i Europa.

- Egentlig har Sverige et veldig bra program, men når smittepresset er så stort kan det likevel skape et utbrudd, forteller overlege Øystein Riise på Folkehelseinstituttet til avisa tirsdag.

Alle barn i Norge får tilbud om to doser MMR-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Den beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma. Vaksinasjonen består av en dose ved 15-månedersalder og en dose ved 11-årsalder (6. klasse), skriver FHI.

- Jeg oppfordrer alle til å møte til kontroller ved helsestasjonen og ta imot vaksinene de får. Man må ha en høy vaksinedekning for å sikre oss mot at folk skal dø av unødvendige sykdommer, sier kommuneoverlegen i Moss.