Tror næringslivet klarer omstillingen

Gjør jobben: Knut Bergsvand (f.v.), Erling Røed Larsen, Sveinung F. Andersen, Jørn E. Henriksen, Kjetil Olsen, Kristian Kjelsberg, Jonas Jøers og Roger Fagerjord jobber i Formuesforvaltning.


Foto: Jon Gran

Gjør jobben: Knut Bergsvand (f.v.), Erling Røed Larsen, Sveinung F. Andersen, Jørn E. Henriksen, Kjetil Olsen, Kristian Kjelsberg, Jonas Jøers og Roger Fagerjord jobber i Formuesforvaltning. Foto: Jon Gran Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med en oljepris i nærmest fritt fall, må norsk økonomi gjennom en tøff omstilling. BI-professor Erling Røed Larsen tror det kan bli smertefullt.

DEL

Vi kommer til å klare det ganske bra, men det blir vondt. Vi har nok lagt de gylne tidene bak oss, fremholdt økonomiprofessoren da han denne uken innledet om oljeprisens rolle i norsk og internasjonal økonomi på et frokostseminar i Møllebyen i Moss i regi av Formuesforvaltning i Moss.

Omstilling

Økonomiprofessoren tror den økonomiske omstillingen som Norge har innledet, vil kunne ta flere år. Trøsten er at det norske arbeidsmarkedet er omstillingsdyktig.

– Tall fra NHH forteller at av dem som mister jobben, er 77 prosent tilbake i ny jobb etter 12 måneder. Det er bra, og det viser omstillingsevne. I oljenæringen jobber det veldig mange ingeniører og andre høykompetente folk. Det er kanskje den yrkesgruppen som har de beste forutsetningene for en omstilling, fremholdt Røed Larsen som la til at norske politiske myndigheter med de frigjorte arbeidsressursene også har en gyllen anledning til virkelig å bygge ut norsk infrastruktur på alle nivåer.

Et politisk spill

Da oljeprisen stupte i fjor, var det et fall ingen økonom så komme. Heller ikke Røed Larsen, som la fram flere konspirasjonsteorier om fallet.

– Jeg tror dette handlet like mye om politikk som om økonomi. Kanskje noen ønsket å ramme Russland. Det er ingen tvil om at det nettopp er Russland som lider mest som følge av lave oljepriser. Da prisfallet var et faktum, stilte OPEC og Saudi-Arabia seg på sidelinjen, sa Erling Røed Larsen som minnet om at USA for første gang på mange år er selvforsynt med olje.

Siden Saudi-Arabia kanskje også ønsket å ramme erkefienden Iran, var det nok en grunn for produsentene til å la være å gjøre noe.

I ly av oljeprisfallet, øker Kina nå sin oljeimport.

– Mye tyder på at Kina kjøper olje for å bygge opp lagre. Det er transaksjoner som ikke påvirker markedet. Ingen vet hva Kina driver med, bortsett fra at de i motsetning til Vesten, posisjonerer seg og tenker 10–20 og 30 år fram i tid, påpekte Røed Larsen.

Umulig å forutsi

Overfor Moss Avis utdypet Røed Larsen hvor komplisert det nå er å vite hvor oljeprisen vil gå.

– Nettopp fordi oljepris åpenbart handler mye om politikk, er det vanskelig å forutsi, men jeg tror oljeprisen vil ligge mellom 55 og 80 dollar fatet. Gjør den det, er det bra for verden og ikke så veldig galt for Norge. Faller oljeprisen mer, må vi omstille oss mer. Da kan vi få en økt ledighet, men neppe høyere enn at ledigheten vil holde seg på et lavt firetall. Først om ledigheten bli på over seks prosent, er det dramatisk, men det tror jeg ikke skjer nettopp fordi vi er flinke til å omstille oss her i landet.

– Hvor lenge vil dette vare?

– Igjen, vi vet ikke, fordi oljeprisen er et produkt av både politikk og økonomi, men skulle oljeprisen fall f.eks. ned til 20 dollar fatet, vil det gi økt global vekst. Ingen vare, med unntak av mat og vann, er så viktig som olje, og de som vinner på lav oljepris, er nettoimportørene av olje. Eksportørene og Norge taper, men verden har vært gjennom oljekriser før og kommet seg ut av det, mente Erling Røed Larsen som når han ikke er på professor på BI, er engasjert som seniorøkonom i nettopp Formuesforvaltning.

Stor aktør

Formuesforvaltning er Norges største privateide rådgivnings- og forvaltningsselskap. Selskapet har ansvaret for 50 milliarder kroner i langsiktig formuesforvaltning for privatpersoner, stiftelser, entreprenører, familier, regulerte kunder og institusjoner.

Formuesforvaltning ble etablert i 2000 og teller 217 ansatte.

I Moss er Formuesforvaltning på plass med åtte ansatte hvorav fem er forvaltere. Avdelingen som ligger i Møllebyen, dekker Østfold og Follo.

Sjefen for Formuesforvaltning i Moss, Knut Bergsvand, sier at tanken bak selskapet er at hver forvalter ikke skal ha for mange klienter.

– Hver eneste klient følges veldig tett opp av oss. Jeg vil si at kontakten nesten er kontinuerlig, sier Bergsvand

Han viser til at mens en kunderådgiver i en bank kan ha flere hundre klienter, er antallet per forvalter en brøkdel i Formuesforvaltning.

Verdier og følelser

Veksten i Moss har vært betydelig etter etableringen i 2007.

– Når vi gjør kundene fornøyd, sprer dette seg fort i de ulike nettverkene. Vi bruker jo lite ressurser på markedsføring. Kundene siger inn jevnt og trutt.

– Hva kan du si om kundene?

– Vi har mange ulike kunder og av disse er bl.a. mange bedriftseiere og andre som nå sitter med midler som de har skaffet seg f.eks. etter et salg. Vi møter et betydelig antall bedriftseiere i 60–65 års alderen hvor man står overfor et generasjonsskifte For mange blir da spørsmålet om man skal realisere livsverket sitt. Dette er sammensatte og interessante problemstilling er som vi sammen med kunden, bruker mye ressurser på, sier Knut Bergsvand og viser til at mange av de beslutningen som tas ofte handler like mye om følelser som om penger og kapital.

–  Vår visjon et at vi skal være kilden til et rikere liv, og da er ikke bare økonomi vi da snakker om, påpeker Knut Bergsvand.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken