Dette var et skoleopplegg for 7. trinn i Moss, i samarbeid med Moss kommune og Kong Frederiks IVs Tambourafdeling af 1704.

7. trinn fra Refsnes skole fikk torsdag høre et foredrag om Moss på 1700-tallet, og den store nordiske krigen.

I Moss gikk dette ut på at den svenske kongen Carl 12. forsøkte å angripe Christiania og trengte Moss for å lagre mat og utstyr. Elevene fikk også høre nærmere om kampene i Moss 23. mars og 21. april 1716. Foredraget hadde en kreativ vinkling hvor foredragsholderne hadde kledd seg ut og gjorde om foredraget til et skuespill.

– Ikke alle vet om de spennende historiene som fant sted her i Moss for 300 år siden, sa Eileen Jahren Eriksen som er formidler ved Moss By- og Industrimuseum.

Les også: Torgslag med nabovarsel

Elevene fikk senere oppleve en skuddveksling og en demonstrasjon om hvordan man brukte forskjellige våpen. Noen fikk også lov til å prøve kostymer som forestilte klær fra 1700- tallet.

- Vi er overrasket over hvor stor forskjell det er i Moss på 1700- tallet og nå. Det var et kjempelærrikt og interresant foredrag. At det var laget som et skuespill med gammeldagse kostymer, gjorde at det ble enda lettere å følge med, sier Linnea Dahlmann og Madeleine Johnsen.