Det ble en starten på en lang og ikke avsluttet niqab-debatt i Norge.
Salaouatchi synes det fremdeles er mye uvitenhet rundt niqab-bruk i Norge og understreker at hun tar avstand fra niqab-bruk som bunner i tvang.

– Men det er heller ikke greit at niqab-brukere må leve et utrygt liv i et ellers så trygt land. Her trengs det informasjon og debatt. Derfor er det ekstra tøft at denne 18-åringen i Moss tør å stå opp for saken og hun har allerede gjort en forskjell ved å gjøre det, sier Salaouatchi.

Muslimsk kvinnegruppe

Hun er også medlem i den muslimske organisasjonen Sisters Corner (se faktaboks).
I fjor vurderte både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet å foreslå et niqab-forbud i Norge etter at den europeiske menneskerettighetsdomstolen ga Frankrike lov til å forby det heldekkende hodeplagget.

Kvinnegruppen reagerte kraftig på politikernes forslag og sendte derfor et brev til Stortinget der de tok oppgjør med det de mener er banale misforståelser om bruk av niqab.

– Mange tror for eksempel at man ikke kan identifisere seg selv når man går til for eksempel Posten. Men det er ikke noe problem for oss i slike situasjoner. Når vi kommer til barnehagen tar vi opp niqaben for å vise at vi er der, sier Somia Salaouatchi, leder for organisasjonen.

Hun synes det er trist at så mange niqab-brukere fremdeles opplever ubehagelige episoder i Norge.

– Mange av dem orker ikke anmelde episodene til politiet heller, så det finnes store mørketall, tror Salaouatchi, som selv har vært i kontakt med 18-åringen fra Moss.

– Jeg ga henne råd om hva hun kunne forvente seg av ubehageligheter når hun frontet en slik sak, men sa samtidig at dette er viktig å få fram, sier Salaouatchi, som synes det er fornuftig at 18-åringen har valgt å være anonym i Moss Avis.

- Må settes i perspektiv

Nestleder i Antirasistisk senter synes det er flott med debatt om niqab og identifisering i Norge.

– Selv om det finnes gode argumenter for å forby niqab og burka, er det noe umusikalsk i et forbud mot spesielle klesplagg i det offentlige rom, skriver nestleder i Antirasistisk Senter, Ervin Kohn i en Aftenposten-kronikk. Han ønsker ikke å forby niqab-bruk i Norge, men synes likevel det er problematisk at kvinner dekker seg til.

 – Når det er sagt, så synes jeg det er viktig å sette episoder i riktig perspektiv. I Moss er det snakk om en ung jente på vei med skolebussen.

 Hun utgjør ikke noe sikkerhetsproblem og det er beundringsverdig at busselskapet nå har laget nye interne retningslinjer som gjør det enklere for både niqab-reisende og bussjåfører, sier Kohn, som ønsker debatten velkommen.