Avslutter året med historisk katalog

Filial: Verket 20 åpnet med brask og bram til 2014-markeringen. Nå er endelig utstillingskatalogen er klar. Konservator Camilla Gjendem håper de kan trekke enda flere mennesker til museumsfilialen den gamle arbeiderboligen i 2016.

Filial: Verket 20 åpnet med brask og bram til 2014-markeringen. Nå er endelig utstillingskatalogen er klar. Konservator Camilla Gjendem håper de kan trekke enda flere mennesker til museumsfilialen den gamle arbeiderboligen i 2016. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Camilla Gjendem og de andre ansatte på Moss by- og industrimuseum kan se tilbake på nok et hektisk museumsår.

DEL

Det har vært en boom av nedleggelser og bedriftsflyttinger de siste årene. Og vi har tidvis hatt blodsmak i munnen. Nå håper vi på et litt roligere år i 2016, sier konservator Camilla Gjendem.

Teaser

Og som om året ikke har vært hektisk nok, avslutter museet året med utgivelsen av en utstillingskatalog som for deres permanente utstilling «Fra Moss jernverk til Peterson Moss» som vises i Verket 20. Katalogen forteller om arbeid, dagligliv og industri som inntil nylig ble utøvd på det området som i dag har fått navnet Verket.

– Du kan si heftet er en liten teaser på hele utstillingen, sier Gjendem, som ikke har laget katalogen alene. Samtlige av damene på museet har bidratt.

Katalogen er for øvrig den tolvte i Østfoldmuseenes skriftserie. Gjendem forteller at utfordringen med katalogen og utstillingen har vært å samle kilder Og særlig de fotografiske kildene. Hun sier de er ekstra takknemlige for hjelpen de fikk fra arkivar i Moss Avis, Katrine Tørfest.

– Utfordringene ligger ofte i å få adgang til kilder og komplette arkiver, sier Gjendem.

Hun har hatt hovedansvaret for å snakke med beboere på Verket, mens museets Trine Gjøsund har hatt fotoansvar. Bjørg Kolsvik har derimot hatt ansvaret for bedriftskontakten. Utstillingen i Verket åpnet i forbindelse med 2014-jubileet i Moss. Først nå er katalogen klar. Gjendem forteller at de har hatt en del annet å ta seg av i 2015 også.

TrioVing-utstilling

Blant annet har de jobbet med den store Helly Hansen-utstillingen der ikoniske moteplagg har fått hovedrollen. I tillegg har de jobbet tett på TrioVing/VingCard-ledelsen for å forsøke å bevare deler av industrihistorien derfra.

– Vi søkte også om støtte til en utstilling, men fikk avslag. Så kom det plutselig kontrabeskjed fra eiendomsutvikler Espen Klevmark, dermed har vi jobbet på spreng nå før jul med å planlegge utstillingen skal være oppe på TrioVing-tomta rett på nyåret, forteller konservator Torill Wyller, som også så smått har begynt å tenke på byjubileet i 2020. Hun sier de er ekstremt stolte av museets «satellitt», Verket 20, som altså ble åpnet 14. august 2014 og som skal fungere som museets forlengede arm inn på Verket. Blant annet har museet arrangert historiske vandringer som har brukt hele området mellom dagens museum i Møllebyen og Verket 20.

– Men det har vist seg å være utfordringer med åpningstider. Vi begynte med å ha åpent både fredager og søndager, men i høst måtte vi gå ned til bare søndager med god frivillig innsats fra Jeløy Rotary. Nå holder vi stengt til over nyttår, forteller Wyller, som legger at museet i Møllebyen derimot vil holde åpent i romjulen. Der kommer de også til å selge den rykende ferske katalogen.

Museumsdamene synes de har stått på gjennom hele 2015, er litt ekstra stolte over at de er de eneste i Østfold som jobber fokuserer på industrihistorien sett i samtidsperspektiv.

Artikkeltags