Allerede et kvarter før programmet for Christian Frederik-dagene sa at «Moss i glasset» skulle åpne, var mange – om ikke langt nede i glassene – så i hvert fall påpasselig på plass for å nippe forsiktig til det flytende utvalget.

Kultur

– Det kom 70–80 gjester da «Moss i glasset» ble arrangert nærmest på sparket i fjor. I år har forhåndsannonseringen vært god, så vi blir nok mange flere i kveld, mente Pål Bjerketvedt fra Herreklubben Martin-Å, kameratgjengen som i desember 2008 var i Frankrike og smakte seg fram til mossekonjakken Christian Frederik XO, som så ble lansert i september 2009.

– På hvilken måte er Christian Frederik XO kultur?
– Bryggeri- og brennevinshistorien til Moss er en del av byens kultur. I tillegg er vi med og løfter fram konventionshistorien gjennom konjakken. Og om patriotisme er kultur, så er det nettopp det vårt initiativ for å få en mossekonjakk representerer. Patriotismen er det viktigste, sa Bjerketvedt.

Les også: I morgen sprettes mossekonjakken

Brennvinshovedstad

– Morsa 1833 er ikke bare en akevitt. Det er byhistorie! Moss var jo landets brennevinshovedstad på 1800-tallet. Og Morsa 1833 er laget på resepten av den gerneske garveakevitten fra den tiden. Vårt æresmedlem Jon Roth Nilsen tok initiativ til at akevitten skulle relanseres i anledning år 2000. Nå selges det årlig omkring 10.000 flasker av akevitten, og Venneforeningen Morsa 1833 har over 700 medlemmer, forklarte «precidenten» for vennene, Jørn Ramberg, som også kunne fortelle om et utmerket samarbeid med Moss by- og industrimuseum og Mossefossens Venner.

Les også: Morsa-akevitten skal erobre Berlin

Lagt ned

Øivind Trondrud i Mosseølets Venner svarte også med historie:
– Moss Bryggeri ble etablert i 1838 og var landets nest eldste bryggeri da det ble lagt ned. Nå produseres mosseølet i Egersund, men på de gamle reseptene, og spesielt hveteølet Kong Carl er en «høydare», mente Trondrud.

Les også: Mosseølets venner relanserer Kong Carl

– «Moss i glasset» tar tak i ånden fra den tidsepoken da brenneriene i Moss ekspanderte voldsomt, oppsummerte Bjerketvedt.

– Ja, jeg vet ikke om noen andre byer på Moss’ størrelse som har eget øl, egen konjakk og egen akevitt, skålte, unnskyld, strålte Jørn Ramberg...
Sofie Bjerketvedt og Per Emil Grimstad skuespilte og Vann & Avløp spilte.