Gå til sidens hovedinnhold

Mosse-elever vant billetter til Nøtteknekkeren: - De satt som tente lys

Artikkelen er over 1 år gammel

5. klasse fra Refsnes skole fikk seg en uforglemmelig tur til Operahuset i Oslo etter at de ble trukket ut som vinnere av billetter til Nøtteknekkeren.

785 klasser sendte inn søknad til OBOs billettfond. Av disse ble 43 trukket ut, og to av vinnerne var fra Moss. I tillegg til 5. klasse fra Refsnes skole fikk også 9. klasse fra Nøkkeland skole med seg forestillingen.

- Jeg leste i OBOS-bladet at skoleelever kunne sende inn søknad via læreren sin. Så da tenkte jeg at det kan vi jo prøve, og sendte inn en søknad på vegne av oss. Det gikk en uke, og så fikk vi beskjed om at vi fikk billetter, sier Anne Sofie Waage Schneider ved Refsnes skole.

Men det var mye som skulle på plass for å få med seg 39 skoleelever i 5a og 5b til Oslo på onsdag.

- Heldigvis kunne vi søke klassekassa om reisepenger, og vi dro med buss på en heidundrandes klassetur. Alle var enige om at det faktisk var tidenes tur.

På forhånd hadde elevene hatt både operaen, selve bygningen, den spesielle granittsteinen som er brukt i bygningen, og matematikk i arkitekturen som tema før turen. I tillegg fikk de tilsendt materiell fra operaen, slik at barna kjente til historien og musikken av Tsjajkovskijs Nøtteknekkeren før forestillingen.

- Forestillingen er barnevennlig, med dans og mye flotte kostymer. De satt som tente lys, og var fullstendig fascinert. De oppførte seg eksemplarisk, og synes det var en kjempeflott forestilling. De ble også imponert over menn som var flinke til å danse.

Tilsammen var operaen fylt med 1200 skoleelever, de minste gikk i 2. og 3. klasse, men de fleste var noe eldre. Alle fikk servert grøt før forestillingen, og frukt og drikke i pausen.

- Det var veldig godt organisert, og alt gikk veldig bra for seg.

Nøtteknekkeren

Nøtteknekkeren handler om Clara i Christiania i 1905. Hun er verken barn eller voksen, og føler seg utenfor i det store juleselskapet. Hun sovner, og i drømmen forvandles gjestene til rotter og mus – og nøtteknekkerdukken til en ekte prins. I et forvokst og litt skummelt univers kjemper prinsen og Clara mot rottene og musene. I andre akt blir også gavene fra de utenlandske gjestene levende og byr opp til dans – alt styrt av den mystiske dukkemakeren Drosselmeyer.

Balletten er basert på E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og Musekongen», og danses ved juletider over store deler av verden.

Her får både unge og voksne dansere får skinne i myriader av ulike roller til Tsjajkovskijs toner – fra Ballettskolens yngste dansere som rotter og godterier, via drømmerollene som prinsen og den unge og den voksne Clara.

Kilde: Operaen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.