Sove ute i kulda? Slik kler du deg

Ikke noe problem å sove ute, bare man kler seg godt, forteller Tom-Viggo Vårdal. Bildet er hentet fra Holmenkollen under ski-VM i 2011.

Ikke noe problem å sove ute, bare man kler seg godt, forteller Tom-Viggo Vårdal. Bildet er hentet fra Holmenkollen under ski-VM i 2011. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tre lag med ull innerst, en egnet sovepose og god lue og du er klar for å sove ute - selv midt på vinteren.

DEL

2015 er Friluftlivets år og tirsdag 13. januar sparkes året i gang. I den anledning er hele Norge invitert til å sove ute, fra tirsdag til onsdag, og håpet er å få med så mange som mulig.

Over 180 ordførere i hele Norge har meldt seg på på ulike lokale arrangementer. Fire av våre ordførere, Tage Pettersen (Moss), Reidar Kaabbel (Våler), Inger Lise Skartlien (Rygge) og René Rafshol (Råde) har meldt seg på et lokalt arrangement og skal til Råde og sove under Fugleleiken.

Men ute er det snø og det er meldt ned mot 0 grader. Hvordan holder man seg da varm?

Ren ull

Tom-Viggo Vårdal bor i Rygge og er offroadsykler og har blant annet syklet Offroad Finnmark flere ganger. Runden er på hele 700 kilometer. Men Vårdal har også bakgrunn fra Forsvaret og har vært ute en vinternatt før.

– Selv om det er minusgrader ute kan man holde seg varm og ha en fin tur likevel, sier Vårdal.

– Jeg har noen hundre døgn i telt bak meg og gjort meg noen erfaringer, sier Vårdal, som forteller at det viktigste å holde varmt er føtter, nakke og hode.

– Nakke og hode er spesielt viktig, for her kan mye av varmen forsvinne fra oss. En god lue langt nedover ørene og en forholdsvis trang buff er smart å ha, sier Vårdal.

Men det er kun buffen rundt halsen og nakken som skal være trang. De øvrige klærne man tar på seg bør ha noe luft mellom seg og det er tre lag som gjelder:

– Begynn med ull innerst på kroppen og ha helst et sett som er laget av 100 prosent ull. Husk at også sokkene bør være av ull. Lag nummer to må ikke sitte for tett på ull-laget, og kan gjerne være av fleece. Deretter avslutter man med noe som er vindtett, sier Vårdal.

Er man ikke av den kaldeste typen kan man velge en kortermet genser som lag nummer to.

– En vindstopper ytterst er viktig, hvis ikke kan man fort bli kald, sier han videre.

Også soveposen og liggeunderlaget er viktig når man skal sove ute om vinteren.

– Soveposen bør være beregnet for å sove ute i minusgrader og liggeunderlaget bør enten være laget av isopor eller de man blåser opp. De er litt harde å ligge på, men isolerer godt kulda som kommer opp fra bakken, sier Vårdal.

Varme fra primus

Er det veldig kaldt, kan en primus sørge for litt varme i teltet, men den må passes på.

– Skal man bruke dette er man nødt til å ha en mann på vakt hele tiden. Man kan ikke sovne fra den, presiserer Vårdal.

– Utover det er det toddy, te, kaffe eller buljong som kan sørge for litt ekstra varme i kroppen.

Votter fremfor hansker er også et annet tips, og ekte raggsokker:

– Et godt tips for gode, store ullsokker er å dra til en håndtverkerbutikk. Der har i alle fall jeg kjøpt mine beste ullsokker, bortsett fra de man får av en bestemor, sier Vårdal og ønsker lykke til med teltturen en vinternatt.

Sover i gapahuk

Har du også lyst til å sove ute natten Friluftslivet åpner, har du som bor i Østfold mulighet til å sove sammen med flere i Råde. Ordførerne fra Moss, Våler, Rygge og Råde, sammen med DNT Vansjø, Jeløy Folkehøgskole og Tjukkasgjengen skal sove ved Fugleleiken Utkikkstårn i Råde.

– Programmet vårt begynner klokken 19:00, så vi anbefaler at man kommer i god tid til det. Det er cirka to kilometer å gå fra parkeringsplassen, så beregn litt tid på denne strekningen, sier Helge Jodalen, leder i DNT Vansjø.

Jodalen forteller at det blir satt opp fakler fra Råde kirke og opp til parkeringsplassen. Det blir satt opp gapahuker i anledningen.

–Den ene har vi kalt ordførerhiet, sier Jodalen, og forteller at det er både appell, sang, vafler og kaffe på programmet.

Klikk her for å se en oversikt over de øvrige arrangementene i Norge.

Artikkeltags