Etter to år med pause, var det endelig på tide å vise 750 nysgjerrige ungdommer hva slags karrieremuligheter de har framover, og det var det mange som satt pris på – ikke minst for den sosiale biten, etter en lang periode med hjemmeskole.

– Vi opplever at det å treffe andre er litt mer skummelt nå, og elevene går ofte i grupper bort til bedriftene. Jeg tror det er kjempeviktig med en karrieredag, det er nye tider og mange unge har lite informasjon om hvordan ulike jobber fungerer, sier Ingunn Sandem Bro, nettverksleder i Partnerskap for karriereveiledning i mosseregionen.

Guttakrutt

Moss Avis kom i kontakt noen av elevene som tok seg tid til en kort prat mellom slagene. Thomas (15) og Tobias (14) var to av dem, og de mener karrieredagen er viktig for elevene.

– Vi lærer mye nytt og forskjellige ting om flere utdanninger og linjer. Jeg vet ikke hva jeg vil, men jeg vipper mot idrettslinjen på Kirkeparken videregående skole, sier Thomas.


Brage (15), Emil (15), Adrian (14) og Alexander (15) deler den samme meningen; guttegjengen mener det er fint med et arrangement med fokus på karrierevalg.

– Vi har vært på et par stands i dag, men personlig påvirker ikke dette mitt valg så mye. Jeg vipper mellom to valg – idrettslinjen eller restaurant- og matfag på Kirkeparken, sier Brage.

Bedrifter

Privatmegleren Moss var blant de 52 påmeldte utstillerne i Mossehallen tirsdag. Eirik Husa (34), én av eiendomsmeglerne i meglerfirmaet, forteller at de brukte en kreativ taktikk for å holde på interessen til ungdommene.

– Vi kjører en liten konkurranse her, og spør elevene hva den dyreste leiligheten på Jeløy har blitt solgt for, sier Husa.

Ifølge eiendomsmegleren endte det uheldigvis med at elevene hadde større fokus på konkurransen enn eventuelle spørsmål om yrket.

– Vi er her for å stille opp for ungdommen, hvis de har noen spørsmål om eiendomsmegling så forklarer vi med glede hverdagen vår. Hittil er de mest opptatt av hva vi tjener, sier Husa humoristisk.

Matinteresserte

17-åringene Noelia Kulseng og Jonas Urstad Andresen forklarer 10.-klassingene hva de bruker hverdagen på, og det er naturligvis litt om mat, fordi de har valgt å studere restaurant- og matfag ved Kirkeparken videregående skole.

– Ved å velge denne linjen kan man bli servitør, kokk, barista, pølsemaker, konditor eller slakter. Det er så mange muligheter, og det er en retning som passer de fleste, sier dem.

Kulseng og Andresen mener det er kjempeviktig å komme seg mer ut, spesielt nå som man kan.

– Det har vært lett for å skli ut med venner gjennom pandemien, nå som vi er her så synes jeg det er kjempegøy å prate med mennesker og sosialisere meg, avslutter Andresen.