( Nettavisen) En sovende bjørn i norsk fotball er virkelig i ferd med å våkne fra en lengre dvale i lavere divisjoner.

Opprykket til Moss Fotballklubb fra PostNord-ligaen til Obos-ligaen forrige sesong overrasket mange, men comebacket på nivå to har stilnet skeptikerne.

Til tross for svakere økonomi sammenlignet med de fleste andre klubbene i divisjonen, har Thomas Myhre & Co hentet smart og truffet på flere av investeringene.

HUSK: Du ser ALT av Obos-ligaen og 75 kamper i Eliteserien hos Nettavisen med et +Alt-abonnement!

Det har tatt laget opp til en foreløpig råsterk 7. plass på tabellen, kun fire poeng bak leder Kristiansund.

Prestasjonen går langt ifra ubemerket gjennom Fotball-Norge.

Berg: – Stort for Moss

Henning Berg spilte flere år sammen med Moss-trener Thomas Myhre på det norsk landslaget, og har selv en lang trenerkarriere bak seg i blant annet Blackburn, Legia Warszawa og flere år på Kypros.

Han lar seg virkelig imponere over det han ser fra sin tidligere landslagskompis:

– Det har vært vanskelig å ikke få med seg det Thomas og Moss har gjort, for det har vært veldig bra. Nå har jeg ikke fått muligheten til å se så mange kamper, men jeg følger mye med på resultatene og er oppdatert på den måten, starter Berg sin hyllest, før han fortsetter:

– Jeg snakket litt med Thomas underveis forrige sesong, så jeg skjønte at noe var på gang. Han var jo ikke aktiv som trener etter at han sluttet med spillerkarrieren, og valgte heller litt TV-jobber og andre ting. Men så kom lysten og han fikk muligheten i Moss, og har klart å snu en gammel skute.

Vanvittig drama på Ekeberg. KFUM scoret sekunder før slutt mot Moss

– Hva tror du dette betyr for Thomas?

– Det er jo selvfølgelig utrolig gøy for Moss og fotballen i Østfold, og for Thomas personlig. Først med opprykk, og at de har klart å etablere seg høyt på tabellen etter en herlig start i Obos. Det blir jo naturligvis lagt merke til.

Les alt om Obos-ligaen hos vår samleside!

Myhre tok en annen vei

Navn som Henning Berg, Lars Bohinen og Ole Gunnar Solskjær gikk tidlig inn i treneryrket etter store spillerkarrierer.

Der skilte Myhre seg ut fra landslagsgjengen fra den tiden. Han tok over sitt første A-lag da Moss trengte ny trener sommeren 2021.

– Er du overrasket over at han til slutt ble trener, Henning?

– Han har alltid vært en veldig seriøs fotballmann, og var alltid en som likte godt å diskutere fotball. Jeg har stått foran mange keepere gjennom karrieren, men Thomas var helt klart en av de som var mest opptatt av selve spillet. Han har en mentalitet som gjør at han alltid går «all in», og gjør alt han kan for å oppnå suksess.

Thomas Myhre var på besøk hos Sesongkortet etter at opprykket var sikret forrige sesong:

– Det er mange forskjellige typer som kan bli fotballtrenere og det er heldigvis ikke bare én mal. Treneryrket involverer så mye, som gjør at mange kan lykkes. Det gjør at man kan ha en litt ulik inngang for å «starte opp», og det viser han nå.

Berg er klar på at kameratens tilhørighet også betyr mye, i en situasjonen der klubben må bygges opp på nytt for å potensielt nærme seg det man var.

– Han har sine røtter i Moss og kjenner til lokalmiljøet der, som gjør at han vet hva som gjelder og hvor mye ting betyr for folk. Det at klubben var i den tilstanden den var, gjør jo at han umiddelbart hadde store muligheter til å påvirke. Det er nok fortsatt noen av den eldre gjengen som vil gjøre ting som før, men fotballen går fremover.

– Ikke til å legge skjul på

Ikke bare startet han trenerkarrieren sent, men han er også en av få trenere med en spillerbakgrunn som keeper på toppnivå.

– Det er vanskelig å si egentlig, selv om det har vært noen keepere opp igjennom som har hatt suksess på trenerbenken. Men det er jo en del flere utespillere generelt i fotballen, så sannsynligheten for en utespiller blir trener er vel sånn sett større, forklarer Berg, og utdyper:

– Man driver ikke sin egen idrett som keeper, men det blir fortsatt litt annerledes. Det er ikke til å legge skjul på. Det er annerledes å stå i mål og være utespiller, på godt og vondt.

Senest i det dramatiske 4-2-tapet mot KFUM fikk Myhre gult kort for protester mot kampleder, men det overrasker ikke hans tidligere landslagskollega.

– Du må være engasjert for å lykkes. Thomas er involvert med hele seg, og har lederegenskaper og en faglig tyngde som egner seg veldig for en trener. Jeg har stor tro på Moss framover også, avslutter Berg.

Mandag venter en ny mulighet for østfoldingene til å fortsette og imponere. Raufoss kommer på besøk til Melløs, og oppgjøret ser du naturligvis hos Nettavisen!

Slik spilles runden: