– Jeg synes mossinger er et sammensveiset og sofistikert folk, sier Gfran Abdul-Nabi (27).

Ektemannen Mohammed Reda (33) omtaler henne som en mossepatriot; Hun elsker byen og stortrives med å bo her selv om hun av og til savner hjembyen Sandnes.

– Noe av det jeg liker så godt med Moss er mangfoldet. I flere andre byer er det et tydelig skille mellom utledninger og nordmenn. I Moss ser du gjenger der folk av ulike nasjonaliteter er samlet. Det er ikke oss og dem, men det er vi, sier Gfran.

– Det er jo kommunens visjon også, påpeker Mohammed.

Fikk sjokk

Gfran flyttet til Moss fra Sandnes i 2019 for å etablere seg sammen med Mohammed. Mohammed kom til Moss fra Irak som 9-åring sammen med familien og har bodd her siden.

– Jeg fikk en litt treg start i Moss. Etter et halvt år kom korona som begrenset det sosiale veldig. Så fikk jeg jobb i Moss kommune i august 2021. Jobben min der har vært en solskinnshistorie og har stor betydning for min trivsel i Moss, forteller Gfran.

Hun er veldig glad i Nesparken, og synes det er fint å se at parken blir brukt om både sommeren og vinteren. Videre peker hun på at hun liker at det skjer ting i sentrum.

Ny i byen

De nye mossingene: Gfran Abdu-Nabi (27), Mohammed Reda (33) og Ali (2,5).

Bosted: Krapfoss

Kommer fra: Gfran kommer fra Sandnes, Mohammed fra Irak.

Yrke: Gfran er VA-ingeniør i Moss kommune og Mohammed er senior digital markedsfører i s360 Norge.

Interesser: Gfran liker også best å tilbringe tid med familien, være sosial, glad i fjellturer og elsker å reise. Mohammed liker best å tilbringe tid med familien, ellers spiller han fotball på fritiden og liker å fikse på noe - enten det er bil, hus eller hage.

– Jeg husker jeg fikk sjokk da jeg så hvordan dere feiret julegateåpning. At det kom traktorer vi kunne sitte på med, og at mange virkelig gikk all in fascinerte meg. Det er kjempegøy, sier Gfran.

– Noe av det jeg liker så godt med Moss er hvordan man kombinerer det nye og det gamle. Jeg liker at ikke alt blir modernisert, men at man også bevarer det man har, sier hun.

Nesten mossing

Til tross for at hun av og til savner Sandnes, og ikke aller minst familien der, var det i Sandnes det gikk opp for henne at hun hører til i Moss.

– Jeg savner Moss når jeg er i Sandnes. Når jeg har vært der flere dager så kjenner jeg på følelsen "nå må jeg hjem til Moss", forteller Gfran.

– Jeg føler meg mest hjemme her, og har blitt skikkelig glad i Moss, sier hun.

Hva liker du minst med Moss?

– Det er kanskje litt for lite til barn her. Jeg synes ikke det er nok lekeplasser og lekeland. Det kunne vært bedre, sier Gfran.

– Også mangler vi fjell! Jeg er veldig glad i fjellturer, og det er noe jeg savner fra Sandnes.

– Det var jo derfor vi kjøpte dette huset. Kjære vene, vi har jo cirka 300 kvadratmeter fjell på tomta, sier Mohammed lattermildt.

Ekteparet har etablert seg i et hus med sønnen Ali, noe de er veldig fornøyde med. Gfran har blitt såpass glad i Moss av hun nesten kan kalle seg mossing.

– Jeg er en kombinasjon – jeg er fra Sandnes, er iraker, og har også blitt litt mossing, smiler hun.

– Moss har alt

Hvorfor endte dere opp på Krapfoss?

– Jeg har vært mye her i barndommen, spilt fotball på Eika og kjenner området godt. Jeg visste hva vi kom til. Dessuten var det uaktuelt med Jeløy, på grunn av... Ja, les Moss Avis, sier Mohammed og ler.

– Nordre bydel ble for langt unna for vår del. Det sto mellom Ekholt og Krapfoss. Jeg tror vi blir veldig fornøyde med Krapfoss, forteller han.

Når familien fra Sandnes kommer på besøk er det fullt opplegg og noen faste ting som må gjøres.

– Jeg tar de med gjennom hele gågata, kjøper en kaffe på ChillOut, går opp forbi Mossefossen og til Nesparken. Vi spiser middag på Restaurant Ro. Ellers tar jeg de med på Alby og Jeløy Radio, til gamlebyen i Fredrikstad og selvfølgelig til Sverige, forteller Gfran.

Hun mener Moss er byen som har alt og forteller at dette er inntrykket folk som kommer på besøk også danner seg.

– Vi har kort vei til Sverige, kort vei til Oslo og Gardermoen, samtidig har vi alt vi trenger innenfor korte avstander i byen, sier hun.

– Moss har nesten alt, skyter Mohammed inn.

– Da vi hadde Rygge flyplass hadde vi virkelig alt. At den hadde åpnet igjen er det eneste som kunne hevet Moss enda et hakk, sier han.

– Hadde vi hatt flyplass her kunne ingen andre byer konkurrert med Moss, slår Gfran fast.

Les også

– Jeg ser for meg å bo her for alltid, og drømmen er å kjøpe et hus nærmere sjøen

Les også

Eline (29) og Emil (28) flytta hjem til Moss: – Det virker som om det er stadig flere som tenker det samme som oss

Les også

Flyttet fra Oslo til Ørejordet: – Her er det perfekt for barna å vokse opp

Les også

Sandra (31) var på boligjakt i Oslo i flere år: – På grunn av høye boligpriser endte jeg opp i Moss

Les også

– Moss var bare byen man kjørte gjennom mens man holdt seg for nesa

Les også

Flyttet fra New York til Jeløy: – Vi skjønte fort at dette er et flott sted å bo for barn