Feil spylervæske kan få alvorlige følger

Det er ikke likegyldig hva slags spylervæske du bruker på denne årstiden. Vinterspylervæske inneholder mye frostsikring, og det er ikke bra nå.

Det er ikke likegyldig hva slags spylervæske du bruker på denne årstiden. Vinterspylervæske inneholder mye frostsikring, og det er ikke bra nå. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Spylervæsken som tåler mange kuldegrader, fungerer mye dårligere om sommeren.

DEL

(Siste) (broom.no) På vinterstid er det viktig å ha spylervæske som tåler kuldegrader. Velger du feil her, risikerer du at spylervæsken fryser og i verste fall kan både beholder og motor gå fløyten.

Men visste du at spylervæsken som tåler mange kuldegrader, fungerer mye dårligere på sommeren?

Årsaken er at den er tilsatt frostsikringsvæske. Frostsikringen gjør at den store andelen av pollen og proteiner fra insekter i sommersmussen tørkes ut og i praksis blir sittende fast på frontruten.

Dessverre er det nok mange bilførere som ikke er kjent med at vi bruker ulik spylervæske knyttet til temperaturforholdene ute, sier kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal i NAF.

En undersøkelse gjennomført av Norfakta viser at 70 prosent av norske bilister ikke etterfyller sommerspylervæske på tanken ved dekkskifte om våren.

– Med vinterspylervæske på tanken om sommeren klarer ikke bilføreren å vaske frontruten tilstrekkelig, forklarer laboratoriesjef Sølvi Bårnes i Wilhelmsen Chemicals.

I praktiske forsøk klarer faktisk ikke vinterspylervæsken å fjerne insektene fra frontruten, selv etter 17 spylinger. I tillegg er såpen tilpasset vintersmuss som veisalt, olje og forurensning, ikke sommersmusset som har et helt annet innhold. Rengjøring av sommersmuss med vinterspylervæske har derfor en dårlig effekt.

Smuss fjernes ikke, men dras utover ruten og reduserer dermed sikten ytterligere.

Når norske bilførere blir spurt, svarer de at det er viktig at spylervæsken ikke fryser (86 prosent) og at den vasker (83 prosent) skikkelig. Nesten hver tiende bilfører i aldersgruppen 18-39 år har vært involvert i ulykker på grunn av dårlig sikt.

– Sommerspylervæsken inneholder en stor andel såpe som er formulert til å fjerne insekter, pollen og fugleskitt fra vindusruter og glass. En liten del frostsikringsvæske gjør at en vanlig sommerspylervæske i tillegg er frostsikker helt ned til minus 5 grader, forklarer laboratoriesjef Bårnes. (ANB)

Artikkeltags