(Siste)

Sommerferien er for lengst i gang, og for mange betyr det både korte og lange bilturer. Da er det viktig at både barn og voksne er korrekt sikret. 

– Det er dessverre fortsatt mye feilsikring av barn i bil. Enten fordi foreldrene ikke vet hva som er riktig, eller fordi vi tenker at det ikke er så farlig når vi for eksempel bare skal kjøre en kort tur. Men feil sikring kan være farlig, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Unni Knutli. 

Altfor mange tar på bilbeltet uten å stramme skikkelig. Det kan være fatalt.

– Beltet skal alltid være stramt over hofte og skulder. Det skal aldri ligge over magen, under armen eller bak ryggen. Det kan få fatale følger ved en kollisjon. Et slakt bilbelte kan gi store indre skader. Beltet skal være så stramt at det bare er mulig å få et par fingre mellom kroppen og beltet, påpeker Knutli. 

Hun oppfordrer også foreldre til å være konsekvente med barna på sommerens bilturer. 

Saken fortsetter under bildet.

– Barn er barn. De sitter sjelden rolig. Det fører kjapt til at de vrir seg ut av bilbeltet. Derfor er det viktig å sjekke flere ganger underveis at beltet er festet som det skal, og ikke være ettergivende overfor varme og utålmodige barn. 

Trygg Trafikk minner om at det å bruke barnesetet riktig – og å velge det riktige barnesetet – er like viktig i ferietider som ellers. 

– Pass alltid på at du har riktig barnestol for ditt barn. Det er høyde og vekt som avgjør hva slags stol du skal ha. Hvis du er usikker, kan du sjekke hjemmesidene til Trygg Trafikk for informasjon, sier Knutli.

For mange innebærer sommerferie også utenlandsferie. Unni Knutli advarer norske sydenturister mot å slurve med trafikksikkerheten. 

Beltet skal alltid være stramt over hofte og skulder. Det skal aldri ligge over magen, under armen eller bak ryggen.

Unni Knutli, seniorrådgiver i Trygg Trafikk

 

– Andre land har annen trafikkultur. Hvis det er én ting du skal ta med deg hjemmefra, så er det norske holdninger til trafikksikkerhet, sier Knutl,i.

Hun anbefaler også at folk tar med seg bilstolen hjemmefra hvis de skal kjøre med småbarn i utlandet. Det er nemlig ingen garantier for at det finnes riktig type barnesete av god kvalitet på feriestedet.

– Men det er akkurat like viktig at barna sitter sikkert på ferie som hjemme, avslutter Unni Knutli i Trygg Trafikk. (ANB)