Gå til sidens hovedinnhold

Mottar tusenvis av bekymringsmeldinger hvert år – dette er gjengangerne

Mattilsynet mottar 12.500 bekymringsmeldinger om dyrevelferd hvert år.

For abonnenter

Til tross for at Mattilsynet mottar flere tusen bekymringsmeldinger årlig, er det en mye lavere andel som faktisk har en alvorlig karakter, ifølge en pressemelding fra Mattilsynet.

Av de 12.500 bekymringsmeldingene om dyrevelferd, avdekker 15–20 prosent alvorlige forhold.

Ifølge seksjonssjef i Mattilsynet Østfold og Follo, Nina Brogeland Laache, er det ingen konkrete tall for vårt område, men mosseregionen skiller seg ikke spesielt ut fra de nasjonale tallene og det er gjerne de samme tingene som går igjen.

– De fleste meldingene omhandler kjæledyr og hest, i tillegg til noen meldinger om produksjonsdyr. Det er gjerne sesongavhengig hva slags meldinger vi mottar, sier seksjonssjefen og forklarer videre:

– Meldingene som gjelder hest dreier seg ofte om dårlige forhold for de som går ute, for eksempel bløtt og gjørmete underlag og at de ikke har leskur. Vi får mange meldinger om kaniner, særlig de som står utendørs om vinteren eller ikke har mulighet til å komme inn, og som kanskje har små bur. Noen kan melde ifra om at kjæledyret har lite eller frossent vann.

Flest meldinger fra privatpersoner

Hun legger til at flere av bekymringene rundt hunder har samme ordlyd, at de tilsynelatende ikke har vann eller et sted å gå inn. Det er uansett variasjoner i mer til mindre alvorlige meldinger.

– Noen melder ifra om mangel på mosjon hos dyr, det er ikke greit, men mindre alvorlig. Mer alvorlige er dem vi får om dyr som er syke eller skadd, men som eier ikke tar med til veterinæren.

(Saken fortsetter under bildet)


– Hvem mottar dere meldinger fra?

– Hovedsakelig fra privatpersoner, men også fra kommune, politi, landbrukskontor og helsepersonell som er i private hjem i annet ærend, sier hun.

Les også

Nordmenn lures nesten daglig av kriminelle dyresmuglere – dette må du vite slik at hundedrømmen ikke blir et mareritt

Til Moss Avis forteller Brogeland Laache at det totale antallet meldinger de siste par årene mer eller mindre har vært uendret.

– Den stabile trenden anser vi som at dyrevelferden i landet generelt er god. Økningen vi så for en del år siden hang sannsynligvis sammen med at flere ble oppmerksomme på muligheten for å melde fra på nett og at det gjorde det lettere.

Hun legger til at Mattilsynet i løpet av fjoråret foretok noen endringer og stiller nå flere enkelte krav til hva meldingen må inneholde. Dette er for å gjøre tilsynsarbeidet med dyrevelferd mer effektivt og målrettet.

Nedgang i antall tilsyn

I 2020 førte Mattilsynet tilsyn med 2840 dyrehold, sammenlignet med 6663 året før. Nedgangen skyldes hovedsakelig koronapandemien, men de har også jobbet med å øke kvaliteten på inspeksjonene.

– Vi ønsker å treffe riktig og avdekke saker der det er høy risiko for at dyr lider. Vi har ikke kapasitet til bomturer, så det er viktig at melder legger inn så gode og korrekte opplysninger som mulig.

Les også

Kjøttdeig trekkes fra markedet etter salmonellautbrudd

Les også

Nå kommer det dyrepoliti i Østfold

Kommentarer til denne saken