Gå til sidens hovedinnhold

Én av de eldste ungdomsklubbene ble litt glemt: – Hva skjer nå? tenkte vi

Siden 1973 har det vært ungdomsklubb i Vestby. I tillegg er det enda en klubb på Brevik. – Vi blir litt fortvilet når folk tror kommunen ikke har ungdomsklubber.

For abonnenter

Det sier Anne Marit Engen, enhetsleder for klubb og fritid i Vestby kommune. Siden 1986 har hun jobbet med ungdomsklubber i kommunen.

– Vi har blant annet lest intervjuer der privatpersoner har uttalt at det ikke er noen fritidsklubber i Vestby. Hva skjer nå? tenkte vi da, for vi blir litt bekymret når barnefamilier i Vestby tror at kommunen mangler ungdomsklubber. Derfor er det viktig å få frem at vi har to ungdomsklubber, sier Engen til Vestby Avis.

– Én av de eldste

Den ene ungdomsklubben heter Teten, den andre Bayaz.

Den første ligger i Vestby, rett utenfor sentrum. Med samme navn har Teten eksistert siden 1973, og klubben har hele veien holdt til i samme bygg.

– Klubben er nesten 50 år gammel og én av de eldste klubbene i Follo-området, sier Engen og legger til at Bayaz har egne lokaler på Grevlingen ungdomsskole.

– Vi rev DJ-boksen

Tradisjonelt har noen av grunnsteinene i fritidsklubbdrift vært pingpong, disko, biljard, tv-stue og kjøkken med Grandiosa og Lollipop til en hyggelig pris.

– Teten har hele tiden vært et møtested med musikk, biljard og bordtennis. Underveis har ungdommen endret seg, og dermed har også tilbudet endret seg litt, sier Engen.

Før i tiden var diskoen klubbenes store stolthet. Rett ved siden av dansegulvet sto det rullerende DJ-er som byttet på å styre anlegget og spille hiphop og annen dansbar musikk, helst med skikkelig trøkk.

– På 70-, 80- og 90-tallet var det mye dansing. Men for 15 år siden rev vi DJ-boksen. Nå bruker ungdommene stort sett egen mobil når de spiller musikk, sier Engen.

– Ser ikke sånn ut

– Har dere dansegulv på Teten?

– Ja, men ungdom danser ikke sånn vi gjorde før. På 80- og 90-tallet var alle på dansegulvet, men det forsvant da vi nærmet oss 2000-tallet. Da begynte ungdommene å sitte i hver sin krok og høre på musikk, svarer Engen.

– Er ikke ungdom glad i å danse på ungdomsklubber lenger?

– Det ser ikke sånn ut. Det er få som danser på Teten, så dette er noe som har endret seg med årene, svarer hun.

Fly me to the moon

Lineah Primrose (13) fra Pepperstad er én av dem som elsker å danse. Fredag kveld var hun på Teten ungdomsklubb.

– Skal jeg sette på sangen din, Patrick? ropte hun til kameraten Patrick Blomqvist (13), som sto i naborommet og spilte biljard med Per Thomas Jakobsen (13).

– Nei, ikke igjen!

– Jo, den kommer nå! ropte Lineah tilbake. Hun trykket drevent på noen knapper på mobilen, og vips ble rommet fylt av høy musikk. Men, hva var dette ...? Frank Sinatra!

– Fly me to the moon, sang Lineah og beveget seg plutselig rytmisk til klassikeren fra tidlig på 50-tallet.

Nå skjedde det saker og ting. Patrick tok pause fra biljardduellen mot Per Thomas (13) og kom syngende inn til Lineah.

– Let me play among the stars, sang Patrick og beveget seg i takt med musikken, samtidig som han veivet forsiktig med biljardkøen. Brått hadde stemningen tatt seg voldsomt opp!

Hoiende rundt bordet

Inn fra siden kom plutselig Samanta Kruka (13) og Amilia Fjermerås (13), og venninnene løp hoiende rundt klubbens eneste biljardbord, der Per Thomas sto og krittet køen mens han ventet på å avgjøre biljardduellen mot Patrick, som akkurat nå var opptatt i naborommet.

– You are all I long for, sang Patrick, mens Lineah nynnet med og stemte i på neste strofe.

– In other words, please be true, sang duoen høylytt sammen.

– Skal ha mafiaforestilling

De første ungdomsklubbene i Norge dukket opp på 50-tallet, som en reaksjon på inntrykket av at rotløshet og kriminalitet hadde begynt å bre seg blant ungdom. Målet var å gi ungdom positiv, sosial kontakt. «Kontakten i ungdomsklubbene skulle bidra til å stabilisere barna og gi dem harmoni i sinnet,» står det Oslos bys historie.

Hva kan vel da være bedre enn Frank Sinatra?

– Vi skal ha mafiaforestilling på skolen, og det er derfor vi kan «Fly med to the moon», forklarte Lineah, i en pause mellom slagene.

– Jeg ble tvunget til å synge, smilte Patrick og gikk tilbake til naborommet for å avgjøre biljardduellen og klinke 8-ern rett ned i hullet.


Kommentarer til denne saken