Gå til sidens hovedinnhold

Nå advarer brannvesenet: – Du må ha minst én i hver etasje

Julen er tiden for levende lys, peiskos, matlaging og mer bruk av elektrisk utstyr. Da kan det være lurt å ha sikkerhetsutstyret på plass.

– Alle boliger og hytter skal ha røykvarslere og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier branninspektør Tore Fredriksen i Mosseregionen interkommunale brann og redning (MIB).

I dag, tirsdag, er det Røykvarslerdagen – dagen som er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det Lokale Eltilsyn (DLE), Norsk brannvernforening, Gjensidige og DSB.

– Gjør det til en huskeregel å teste røykvarslerne og bytte batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember, skriver MIB i en pressemelding.

Slik tester du

Du tester røykvarsleren ved å holde «test-knappen» inne i noen sekunder. Den skal da begynne å pipe. Om den ikke gjør det, må du bytte batteri og gjenta testen, eventuelt kjøpe ny varsler. Hvis røykvarsleren gir fra seg korte pip, vil det si at batteriet begynner å bli dårlig. Da må du bytte batteriet med en gang.

De oppfordrer deg til å hjelpe dem som ikke klarer å teste eller bytte batteri selv.

– Vi anbefaler seriekoblede røykvarslere, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Fredriksen.

Røykvarslere bør normalt byttes ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og gi falske alarmer, fordi sensoren blir skitten eller støvete. I slike miljø vil levetiden til røykvarsleren være kortere. Røykvarslere er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. Gamle røykvarslere kan leveres gratis til forhandlere og til din lokale gjenvinningstasjon.

– Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid, sier Fredriksen.

Unge dårligst

Hele 40 prosent mellom 18 og 29 år vet ikke om minimumskravet for røykvarslere er oppfylt der de bor. Det kommer fram i en ny undersøkelse Norstat har utført for Frende.

Varslerne dine skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle deg hvis det begynner å brenne på kjøkkenet, i stua, sonen utenfor soverommet og utenfor tekniske rom.

– Det er avgjørende at varslerne dine kan høres tydelig i andre rom når dørene mellom disse er lukket, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Nesten 20 prosent blant befolkningen svarer at de ikke vet om boligen deres oppfyller kravene, eller at de faktisk vet at boligen ikke gjør det.

– Undersøkelsen viser helt tydelig at de eldste vet best. Blant de over 60 er hele 93 prosent sikker på at stedet de legger seg til å sove oppfyller kravene til brannsikkerhet, sier Øren.

Han mener du bør teste røykvarsleren med røyk for å være helt sikker på at den fungerer.

– Hold noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer, sier Øren.

Viktig å vite

- Ha minst en røykvarsler i hver etasje.
- Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen.
- Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når døren mellom rommene er lukket.
- Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du ha seriekoblede røykvarslerne. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.
- Velg optisk røykvarsler. De fleste boligbranner starter som ulmebranner, og da er optiske røykvarslere best.
- Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket. Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.

Kilde: MIB

Kommentarer til denne saken